
Eren, diyabetle nasıl mücadele edileceğini anlattı. Obezitenin arttığı ve fiziksel aktivitenin kısıtlı olarak yapıldığı modern yaşamın ömür boyu tıbbi takip ve tedaviye ihtiyaç duyulan bir hastalık olan diyabet ya da halk arasında bilinen adıyla şeker hastalığını arttırdığını belirtti.
Prof. Eren, Diyabet hastalığının önlenebilmesi için kiloyla mücadele edilmeli ve fiziksel aktivitenin arttırılması teşvik edilmelidir diyerek fiziksel aktivitenin önemine dikkat çekti.
Prof. Eren, diyabete ilişkin yaptığı açıklamada, Diyabetin erken tanısı da diyabetle ilgili oluşabilecek bir takım istenmeyen olumsuz etkilerin önlenebilmesi için önemlidir.
Bu olumsuz durumlar böbrek yetmezliği, görme kaybı, kalp damar hastalıkları, inme, ayak yaraları ve cinsel problemler şeklinde sıralanabilir. Bu nedenle halkımız diyabet ile ilişkili olabilecek bir takım belirti ve bulgular açısından bilgilenmeli ve bunların varlığı durumunda bir sağlık kuruluşuna başvurmalıdırlar ifadelerini kullandı.
Peki diyabetin belirtileri neler? Prof. Eren, diyabetin belirtilerini de açıklayarak, bu belirtilerin görülmesi halinde kişinin bir sağlık kuruluşuna başvurmasını istedi.
İşte diyabetin belirtileri;
Kilo kaybı Halsizlik
Çok su içme
Sık idrara çıkma
Gece idrara çıkma
Ağız kuruluğu
İştahsızlık veya bazen de çok yemek yeme
Ayaklarda yanma, karıncalanma hissi
Diyabet teşhisi konulan kişinin hekim gözetiminde sürekli takip edilerek tedavi olması gerektiğini belirten Prof. Eren, yaptığı açıklamanın devamında şunları söyledi: Diyabet tanısı konulan kişilerin ise diyabet uzmanı bir doktor tarafından ömür boyu belirli aralıklarla takip edilerek tedavisinin en iyi şekilde yapılması gerekmektedir.
Diyabet tedavisinin en önemli kısmı hastaya eğitim verilmesi, hastanın ideal kiloya gelmesinin sağlanması, diyet ve egzersizdir. Gerektiği zaman diyabet uzmanı uygun ilaç tedavisi başlamakta, ayrıca oluşabilecek muhtemel olumsuz etkiler açısından da hastayı takip etmektedir. Diyabet tedavisi bir ekip ile yapılmalıdır. Bu ekibin önemli parçaları başta diyabet uzmanı bir doktor olmak üzere, diyetisyen ve diyabet hemşiresidir.
Diyabet hemşiresi hastanın kan şekeri yüksekliği ve düşüklüğünü nasıl algılayacağı ve bu durumlarda ne yapacağı, ilaçlarını nasıl kullanacağı, diyabete bağlı hangi sorunların ortaya çıkabileceği, bu sorunlar ortaya çıktığında hastanın bunu nasıl anlayacağı ve böyle bir durumda ne yapacağı konusunda hastayı eğitir.

Ayrıca diyabetik yaraların oluşmaması için ayak bakımının ve tırnak kesiminin nasıl yapılacağı, nasıl bir ayakkabı tercih etmesi gerektiği ve kendi kendine ayak muayenesini nasıl yapılacağı hususunda da hastaya gerekli eğitimleri verir. Unutmayalım ki, diyabet erken tanı, iyi bir tedavi ve hastanın eğitimi ile zararlarının en aza indirilebileceği bir hastalıktır. Genel toplumun ve diyabet hastalarının bu konuda bilinçlendirilmesi diyabet ile mücadelede en önemli basamaktır.
Harran Üniversitesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Endokrinoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr.Tevfik Sabuncu da diyabetle ilgili yaptığı açıklamada, diyabetin, kan şekerini düzenleyen insülin hormonunun üretilememesi veya hücrelerdeki etkinliğinin azalmasına bağlı olarak ortaya çıkan ve artmış kan şekeri düzeyleri ile tespit edilen kronik bir hastalık olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Sabuncu, Diyabetin farkında olalım, geleceğimizi kurtaralım. Diyabet (şeker hastalığı) bir hastalık değil bir yaşam tarzıdır. Daha sağlıklı bir gelecek için, kendini diyabetten koru. Diyabetle sağlıklı bir yaşam için erken tanı ve iyi bir tedavi önemlidir.
Günde 30 dakika yürüyüş ve kilo kontrolü ile diyabeti önle. Hareketsizlikten kurtul, yaşam tarzını değiştir, diyabetten korun. Üç beyazdan (un, şeker ve tuz) ve yağdan uzak durup sağlıklı beslen, düzenli egzersiz yap diyabetten korun.
14 Kasım Dünya Diyabet Gününde tüm hastalara acil şifalar diliyor, herkesi diyabetten korunmak adına sağlıklı beslenmeye ve düzenli egzersiz yapmaya davet ediyoruz şeklinde konuştu.
Henüz kimse yorum yapmamış, ilk yorum yapan siz olun.
HARRAN ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ’NDEN ULUSLARARASI SAĞLIK BAŞARISIŞanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi, sağlık alanında uluslararası alanda dikkat çeken bir başarıya daha imza attı.
13 YILLIK ÇOCUK ÖZLEMİ HARRAN ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ’NDE SON BULDUŞanlıurfa’da çocuk hasreti çeken Aydemir ailesinin son çare olarak başvurdukları Harran Üniversitesi Hastanesi’nde çocuk hasretleri son buldu.
DİKKAT! 27 BİN PERSONEL ALINACAKResmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararına göre, 27 bin sözleşmeli personeli istihdam edilecek.
AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI HAFTASINDA ENGELLİLER VE ÇOCUKLAR UNUTULMADI.Toplum Ağız ve Diş Sağlığı Haftasında sağlık alanında engellilerin ve çocukların bilinçlenmesine yönelik Ağız ve Diş Sağlığı konusunda bilgilendirme, Sağlıklı ve doğru diş fırçalama teknikleri gösterildi.
“YETERİNCE ANNE SÜTÜ ALAN ÇOCUKLAR DAHA SAĞLIKLI VE BAŞARILI BİR GELECEK BEKLİYOR”Harran Üniversitesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı ve Yenidoğan Bilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Ebru Yücesoy Bağdiken, emzirme haftası nedeniyle düzenlenen etkinlikte anne ve anne adaylarına emzirme teknikleri, emzirmenin bebeğe ve anneye faydalarıyla birlikte anne sütünün yararı konusunda bilgi verdi.
ŞİFAYI ŞANLIURFA NEV HOSPİTAL HASTANESİNDE BULDUŞeker hastalığı olarak bilinen diyabete ve yüksek tansiyona ile karın ağrısı şikayeti ile birçok yerde tedavi gören Hedle Bülte sağlığına Özel Nev Hospital hastanesinde kavuştu.
SAĞLIK RAPORLARININ SÜRESİ UZATILDI Sağlık Bakanı Fahrettin koca Sağlık Raporlarının Geçerlilik Süreleri Uzatıldığını duyurdu
Şanlıurfa Sağlık Çalışanlarına 29 Bin PromosyonSağlık Bakanımızın yoğun çabaları sonucunda T.C. Ziraat Bankası AŞ ile maaş anlaşması karşılığında alınacak promosyon 29 bin tutarında anlaşmaya varılmıştır
KARANLIK DÜNYALARI, ŞANLIURFA HARRAN ÜNİVERSİTESİ AYDINLATIYOROrgan yetmezliklerinin tedavisinde çeşitli tedavi yöntemleri uygulanabilse de son dönem doku ve organ yetmezliklerinde asıl tedaviyi doku veya organın donörden (verici) alıcıya nakledilmesi oluşturur. Harran Üniversitesi Göz kliniğinde en önemli projelerimden biri olan göz bankasında bu günlerde başarılı iki tane göz naklini gerçekleştirmenin mutluluğunu ve gururunu yaşamakta. Hastalar 96 yaşındaki Sultan Uçak ve 34 yaşındaki Hatice Kızılkan çok şükür sağlıklarına kavuştu.
ŞOKKK! BİRAYI DÖNÜŞTÜRÜLMÜŞ TUVALET SUYUNDAN YAPIYORLAR En çok satılan alkollü içeceklerin başında olan bira, ilginç bir formülle tüketicilerin karşısına çıkıyor. Kanalizasyon suyunu geri dönüştürülüp bira üretiyorlar.
Prof. Dr. Güldür: Gülerek Geldim Ağlayarak AyrılıyorumŞanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi Patoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. . Muhammet Emin Güldür ailevi sebeplerden dolayı istifa etti.
CANAN KARATAY MİDENİN DOĞAL İLACINI VERDİProf. Dr. Canan Karatay, zeytin çekirdeğini asla atmayın diyor. Zeytin çekirdeği mide ülserine birebir.
PROF.DR. UZUNKÖY KANSER ÖLÜMCÜL ANCAK, ÇARESİZ DEĞİLDİRŞanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı ve Cerrahi Onkoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Uzunköy, Kanserde erken teşhise dikkat çekti
HARRAN TIP GÖRMİYENLERİN UMUDU OLDUHarran Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kornea Bankası Ruhsatı aldı.
BAŞKAN BEYAZGÜLDEN 14 MART TIP BAYRAMI MESAJIŞanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, 14 Mart Tıp Bayramı vesilesiyle bir mesaj yayımlayarak tüm sağlık çalışanlarının bayramını tebrik etti.
SAĞLIK MÜDÜRÜ GÜLÜM'DEN 14 MART TIP BAYRAM MESAJIŞanlıurfa İl Sağlık Müdürü Prof.Dr. Mehmet Gülüm 14 Mart Tıp Bayramını nedeniyle bir mesaj yayınladı
BÜYÜKŞEHİR ÇALIŞIYOR CEYLANPINAR KONFORLU ULAŞIMA KAVUŞUYOR
Eyyübiye’de Tarihi Dönüşüm: Cezaevi Yeri Artık Halkın! 
Viranşehir Kaymakamlığı'ndan Önemli Karar: Taziye Yemekleri Tamamen Kaldırıldı, Süre 2 Günle Sınırlandı!
Avusturyalı fotoğrafçı Polleross’tan Viyana’da Şanlıurfa sergisi
Başkan Gülpınar: “Bu sergi, kültürleri buluşturan bir dostluk yolculuğu”
Şanlıurfa Adli Tıp Kurumu Önünde Gölgelik Talebi: “Bir Gölgelik Değil, Bir Vicdan İstiyoruz”
İSRAİL TV'SİNDE TÜRKİYE'YE AÇIK TEHDİT: "TÜRK ASKERİ GAZZE'YE GİRERSE YENİ BİR MAVİ MARMARA YAŞANIR"
REKORDAN SONRA ŞOK DÜŞÜŞ! ALTIN PİYASASI KAN KAYBETTİ: GRAM ALTIN BİR GÜNDE 500 TL ERİDİ
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi'nin Zor Dönemin Başarılı Yüzü Terfi Etti

ŞEYHANLIOĞLU ADAY ADAYLIĞINI AÇIKLADI

