
Çocuklarımız en büyük geleceğimizdir. Çocukları önemsemek, geleceği önemsemektir. Çocukların dünyasına nitelikli eserleler inmemiz gerekiyor. Çocuklara yönelik çalışmalarıyla yakından tanıdığımız eğitimci yazar Amine Ateş Kabaktepe ile yeni çıkan kitabı Çılgın Sınıfı konuştuk.
Röportaj: Ziya Gündüz
Hocam, öncelikle böyle bir eseri yazmanızda ki amacınız nedir?
Önce yazmanın önemiyle ilgili birkaç cümle söylemek istiyorum. Yazı insanda mündemiç olanın dışa vurum yollarındandır, paylaşmaktır, kendinizi inşa etmenize yardım eden unsurlardandır. İnsanın topluma karşı sorumluluğunu ifa yöntemlerindendir. Yahya Kemalin ifade ettiği gibi gök kubbede hoş seda bırakmak insanın temel amaçlarından olmalıdır. Bende bu hoş sedayı yazıyla da bırakmaya çalışanlardan olmaya gayret ediyorum.
Bu eseri yazmamdaki amaca gelirsek, Çılgın Sınıfı yazmayı çok önceden istiyordum. Ama beşinci kitabımda nasip oldu. Çılgın Sınıf, yüzde doksan gerçek hayatta yaşananlar. Çevremde, öğrencilerimde ve kendi hayatımda, akılda kalacak, insanın gönlünde iz bırakacak olayları eserime aktardım.
Kitabın adı Çılgın Sınıf, çünkü yaşadıklarımın ve gözlemlediklerimin, heyecanlı, aksiyonlu, eğlenceli, ders verici, yani kısacası en çılgın anlarını bir araya getirdim. Çok akıcı, çocukların zevkle okuyacağı, büyük keyif alacağı bir eser meydana geldi.
Karakterleri aynı yaşta tutmaya özen gösterdim, hepsi sekizinci sınıf öğrencisi, bu yaşı seçmemin nedeni de en çılgın davranışlar, olaylar, sözler bu dönem de daha çok oluyor.
Çılgın Sınıfta çocuklar için ne gibi mesajlar var?
Öncelikle büyüklerine, birbirlerine, kendilerine hatta çevrelerine, alemde bulunan canlı cansız ayrımı yapmadan her varlığa saygı duymalarını vurguladım. Çünkü kendisine saygısı olan çevresindekilere de saygılı olur. Böyle insan dürüst olur, yalandan uzak durur, her insan hata yapar ama önemli olan onlardan ders çıkarmaktır. Hayatı yaşarken hatanın eksikliğin olmaması mümkün değil. Önemli olan, olana hapsolmadan eksik ve yanlışları gidererek hayata devam etme cesaretini göstermektir.
Bu olmazsa olmazları, eserimdeki karakterlerin yaşadıklarında gösterdim. Yapılan yanlışların getirdiği sonuçları gördüklerinde, nasıl çözüm aramalılar? İnsan için asıl mesele yaşadıklarına cevap çözüm üretme iradesini/kabiliyetini göstermesidir. Bu iradeyi/yeteneği kazanmalarına yardımcı olacak bir eser olasına gayret gösterdim. Hata yapmamayı öğrenmek önemli, ancak daha da mühim olanı insanın hatalarını nasıl düzelteceğini öğrenmesidir.? Bunları da nefessiz okuyacakları olayların akışında anlatmaya çalıştım.
Kitabınız 8 bölümden oluşuyor. Her bölümde ilginç mesajlar var. Kitapta ceza bölümü var. Bu ceza kısmını biraz daha açar mısınız?
Evet, kitap sekiz bölümden oluşuyor. Her bölümde farklı mesajlar var. Ceza bölümüne gelmeden önce, diğer bölümlerden kısaca söz etmek istiyorum. Önceden birlikte olan bir topluluğa, yeni katılmış bir kişiye nasıl yaklaşılmalı? Onu tanımadan önyargılı davranmanın çok yanlış olduğunu anlattım bir bölümünde... Geniş bir olay örgüsüyle, bu hassas konuya değindim. Hem merak uyandıracak olaylar koydum, hem de önyargının getirdiği pişmanlığı gösterdim. Diğer bölümlerde de farklı konulara değinerek, eğlendirirken düşündürdüm.
Ceza kısmına gelirsek, burada yeni gelen öğrenciye karşı önyargıyı şiddetle vurguladım. Tabi ki toplumda kurallara uyulmazsa, karşılığında ceza uygulanır. Ama buradaki ceza kişisel sorunu olanlar arasında tatbik ediliyor. Kendine yapılan yanlışa karşı düşünülmüş bir ceza oluyor. Sonuçta yönetim müdahale ediyor ve haksız olanlar kurallar dâhilinde cezalandırılıyor. Önyargı beslenilen kişiye karşı da mahcup olunuyor. Bir arda yaşamanın en önemli gerekliliği üzerinde mutabakata varılan kurallara herkesin uymasıdır. Huzurlu bir sosyal yaşam toplumsal kurallar bütününe saygı duymayı ve uymayı gerektirir. Kurallara uymamak ise sosyal yaşamın aşınmasını sağlar. Bu nedenle her bir bireyin kuralları ihlal etmesinin önlenmesi ve ihlal meydana geldiğinde oluşturduğu durumun izalesi için belli düzeylerde yaptırımların uygulanması da bir zorunluluk olarak ortay çıkar. İlk insanın var oluşunda son insana kadar değişmez gerçeklik olarak bu durum varlığını sürdürecektir. Dolayısıyla çocuklarımızın da bu gerçekliğe hazırlanmalarına destek olmak, toplumsal yaşamın gereği olan davranışı gösterme özelliklerini kazanmalarına ve göstermelerine katkıda bulunmak istedim.
Kitapla ilgili olumlu ve olumsuz geri dönüşüm aldınız mı?
Kitapla ilgili dönüşler, diğer kitaplarımda da olduğu gibi olumluydu. Ben imza günlerimde, kitabımı alan okuyucularıma bana olumlu olumsuz dönüşler yapabilirsiniz diyorum. Ama şükürler olsun yüreklerine hitap ediyorum demek ki dönüşler hep olumlu oluyor. Tabi olumsuzluk olarak tanımlanamayacak kitabın gelişimine ve yazın hayatımın gelecekte şekillenmesine katkısı olabilecek yapıcı eleştirilerde alıyorum okuyucularımdan. Bu beni mutlu ediyor.
Biraz bize diğer çalışmalarınızdan da söz eder misiniz?
Sizin de bildiğiniz gibi on yıla yakın bir zamandır ulusal bir gazetede sahabeleri yazdım. Sahabelerin bilindik hayatını değil de, duyulmamış, ilgi çeken anlarını ele aldım ve olumlu dönüşler aldım. Aynı zamanda birçok dergide yazılarım yayınlanıyor. Bunun yanında öğretmenlikte yapıyorum. Yine fırsat bulduğum zamanlarda, yetişkinlere Hadis, Tefsir dersleri veriyorum.
Şu ana kadar beş kitap yazdınız. Okumayla ilgili gençlere çocuklara ve yetişkinlere neler söylemek istersiniz?
Okumadığın gün karanlıktasın demiş yazar Nuri Pakdil. Ne güzel de söylemiş. Önce çocuklara kitap okumanın önemini, ufku açtığını, okuyarak daha bilgi sahibi olunduğunu aşılamalıyız. Uygulamaya gelince, önce biz okumalıyız ki çocuklar da okusun. Lafla peynir gemisi yürümez. Tavsiye ettiklerimizi önce biz uygulamalıyız. Tabi ki gelecek nesilde görmek istediğimiz, bilinçli, kültürlü, inançlı, duyarlı, vatan sevgisi olan bir nesildir.
Son olarak konumuzla ilgili neler söylemek istersiniz?
Bir çocuk kitabı yazarı olarak, okuyucularımın, anne ve babaların aldıkları kitabın yazarını çok iyi tanımaları gerekir. Arkasından alacakları kitabın arka kapağındaki bilgileri okumalı ve uygunsa almalıdırlar. Kitaplar da sessiz öğretmenlerdir.
Amine Ateş Kabaktepe kimdir?
İlkokulu Karadenizin şirin ilçesi Ünyede, lise öğrenimimi yine Karadenizin sahil ilçesi Fatsada, üniversite eğitimimi ise Marmara Üniversitesinde tamamladım. Evliyim, bir kız ve bir erkek çocuğum var. Kitap yazarlığımın yanında, gazete ve dergilerde de yazıyorum.

Henüz kimse yorum yapmamış, ilk yorum yapan siz olun.
MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜNE ASIM SULTANOĞLU ATANDI Şanlıurfa İl Milli Eğitim Müdürü Fevzi Kurt, görevden alındı.
EĞİTİMDE TEHLİKE ÇOK BÜYÜKKarne gününde İlköğretim Okulunda LGBT paçavrası önünde öğrenciler dizilerek fotoğraf çektirildi
HARRAN ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜNE GÜLLÜOĞLU ATANDIHarran Üniversitesine yeni rektör ataması yapıldı.
SON DAKİKA | LGS sonuçları açıklandı! 193 ÖĞRENCİ TAM PUAN ALDIMEB, LGS kapsamında 5 Haziran'da yapılan merkezi sınavın sonuçlarının açıklandığını duyurdu. 90 soru sorulan LGS'de iptal edilen sorunun olmadığı belirtilirken 193 öğrenci tam puan aldı.
Yeni eğitim yılı takvimi belli oldu!Yeni eğitim yılı takvimi belli oldu! İkinci ara tatil Ramazan Bayramı ile birleşecek
UZMAN ÖĞRETMENLİK BAŞVURU VE SINAV TARİHİUzman öğretmenlik başvuru ve sınav tarihi | 2022 Uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik sınav başvuruları ne zaman?
ÖNDERDE GÖREV DEĞİŞİMİÖNDER Eyyübiye Kurucu başkanı Bekir Ziya ENGÜL iki dönem yürüttüğü Eyyübiye ÖNDER başkanlığı görevini bir dönem başkan yardımcılığı bir dönem de Genel sekreterlik görevini yürüten Muhittin Akıcıya devretti.
TEAKWONDODAN SONRA YÜZMEDE 4 DALDA 4 MADALYA ALDIŞanlıurfa Prof. Dr. Necmeddin. Erbakan İmam Hatip Okulu madalyalara doymuyor. Teakwondodan Sonra Yüzme İl Yarışmasında 4 Dalda 4 Madalya birden Aldı.
45 ÜLKENİN KATILDIĞI TEAKWONDO TURNUVASINDA ŞANLIURFA 3.OLDU1-13 Şubat tarihleri arasında 45 ülkenin katıldığı Antalya'da 9.su yapılan TÜRKSHOPEN ANTALYA Teakwondo Turnuvasında 3. Olan Şanlıurfa Prof. Dr. Necmeddin. Erbakan İho Öğrencisi Hüseyin BADILLI siyasiler tarafından tebrik edildi.
ÜNİVERSİTE SINAVINA GİRECEKLERE MÜJDEYÖK'ten sınava girecek öğrencilere müjdeli haber geldi
HARRAN ÜNİVERSİTESİ SINAV YÖNETMENLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPTIHarran üniversitesi Rektörlüğü tarafından Öğrencilerin mağduriyetini gidermek için Mazeret sınavı açıldı
ŞANLIURFA'DA OKULLAR TATİL EDİLDİOlumsuz hava koşulları nedeniyle Şanlıurfa'da eğitime ara verildi
ŞANLIURFA'DA YARIN OKULLAR TATİL MIŞanlıurfa'da yağan yoğun kar yağışı nedeniyle yarın okullar tatil mi
ŞANLIURFA VALİLİĞİNDEN SON DAKİKA AÇIKLAMASIŞanlıurfa valiliği hava koşulları nedeniyle Eğitim ile ilgili son dakika açıklaması geldi
REKTÖRÜ ÇELİK BİLİM ÖDÜLÜNÜ, CUMHURBAŞKANI ERDOĞANIN ELLİNDEN ALDITÜBİTAK tarafından verilen ve Türkiyenin Nobelli sayılan bilim alanındaki en değerli ödül olan TÜBİTAK Bilim Ödülüne, Rektör Prof. Dr. Mehmet Sabri Çelik layık görüldü.
İNSANLARIN VE ÖĞRETMENLERİN YÜZ KARASI GÖREVDEN ALINDIokulun koridorunda öğrencisini döverken görüntüleri ortaya çıkan öğretmen Ali Rıza Y. hakkında soruşturma başlatılmıştı. İl Milli Eğitim Müdürlüğü, dayakçı öğretmen Ali Rıza Y.'yi görevden aldı.
METROLOJİDEN KAR UYARİSİ 
BAŞKAN SARAÇOĞLU ADALET YOKSA MÜCADELE DE YOKTUR
BAŞKAN ALKAN BİZİM YÖNETİM ANLAYIŞIMIZ BAĞIRMAK DEĞİL, İŞ ÜRETMEKTİR
ŞANLIURFA’YA MUHTEŞEM YENİ BİR İŞ YERİ KAZANDIRILDI
Şanlıurfa’da Eğitim Harcamalarına Soruşturma: Gözaltılar Var
Şanlıurfa’da Kuraklık Alarmı: Camilerde Bir Kez Daha Yağmur Duası
TEKNOFEST 2026’NIN EV SAHİBİ ŞANLIURFA 
BİNLERCE UYUŞTURUCU HAP YAKALANDI 
Fenerbahçe-Galatasaray derbisinin hakemi belli oldu
YENİDEN REFAH PARTİSİNDE EKİNCİ'YE ÖNEMLİ GÖREV 
20 Şehit askerlerimizin isimleri belli oldu!
