
Genelgede; tartışmalara yer verilmemesi açısından vatandaşları bilgilendirilirken, Müftülükler ve Din Görevlilerinden ise gerekli çalışmaların yapılması istendi. Başkanlığın 2007 Genelgesi ve Din İşleri Yüksek Kurulu'nun 20.10.2010 tarihli kararına atıf yapılan, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş imzasıyla İl Müftülüklerine gönderilen yazıda şu ifadelere yer verildi. "Cami ve mescitlerde tabure ve sandalye üzerinde namaz kılınması" konusu Başkanlık talimatı, 2007 Genelgesi ve Din İşleri Yüksek Kurulu'nun kararında tafsilatıyla yer almıştır.
Geçensüre zarfında tabure/sandalye üzerinde namazlarını kılan vatandaşlarımız için cami içinde cemaat ve saf düzeninin dışında ya da gerisinde belirli mekanlar oluşturulması, cami adabına ve cemaat ruhuna uygun olmamıştır. Bu durum bir taraftan cami cemaati arasında birtakım huzursuzluklara ve tartışmalara sebep olurken diğer taraftan da cami içi estetiğe uygun olmayan görüntüler ortaya çıkarmıştır.
Özellikle cami içinde sabit oturaklardan müteşekkil müstakil mekanların oluşturulması cami doku ve kültürüyle bağdaşmamıştır. Diğer taraftan ima ile namaz kılma şekli de tartışmalara sebep olmuştur. Bütün bu hususlar dikkate alınarak tabure/sandalye üzerinde ima ile namaz kılınması hususu Din İşleri Yüksek Kurulu'nca tekrar değerlendirilerek yeni bir karar alınmıştır.
BUNA GÖRE;
(1) Namaz vakti girince evlerinde, bulundukları yerlerde, cami ve mescitlerde tabure/sandalye üzerinde namaz kılınabilmesine ilişkin Din İşleri Yüksek Kurulu'nun aşağıda yer alan görüşü uyarınca vaaz, hutbe, yazılı ve görsel basın aracılığı ile konunun işlenmesi;
a) Namazı normal şekli ile ayakta kılmaya gücü yetmeyen kimse için asıl olan namazı oturarak kılmaktır. Böyle kişilerin namazını kendi durumlarına göre diz çökerek veya bağdaş kurarak yahut ayaklarını yana ya da kıbleye doğru uzatarak kılmaları,
b) Ayakta durabilen ve yere oturabildiği halde secde edemeyen kimselerin namaza ayakta başlamaları, rükûdan sonra yere oturarak secdeleri ima ile yapmaları,
c) Ayakta durabildiği halde oturduktan sonra ayağa kalkamayan kişilerin namaza ayakta başlamaları, secdeden sonra namazı oturarak tamamlamaları,
ç) Ayakta durmaya ve rükû yapmaya gücü yettiği halde yere oturamayan kimselerin namaza ayakta başlayıp rükûdan sonra secdeyi tabure ve benzeri bir şey üzerine oturarak ima ile eda etmeleri,
d) Ayakta durmaya gücü yetmeyen, yere de oturamayan kimselerin namazı tabure, sandalye ve benzeri bir şey üzerine oturarak rükû ve secdeleri ima ile yerine getirmeleri,
e) Namazını tabure, sandalye ve benzeri şeyler üzerinde kılan müminin ileri sürdüğü mazeretlerin kendisini vicdanen rahatlatacak boyutta olması gerektiği, namazı aslî şekline uygun olarak kılmaya engel olmayacak hafif bedeni rahatsızlıkların bu konuda meşru mazeret olarak görülmemesi,
f) Dinî açıdan zorunlu ve meşru bir sebep bulunmadıkça namaz kılmak amacı ile camilerde sıralar halinde sabit oturakların yapılmasının, cami doku ve kültürüyle bağdaşmadığı, bu sebeple hastalık ve özürlülük gibi herhangi bir rahatsızlığı bulunan kimselerin, zorunlu olmadıkça namazlarını sandalyede değil, yere oturarak kılmalarının uygun olduğu, hususlarında vatandaşlarımız bilgilendirilecektir.
(2) İma ile namaz kılanlar için daha önceki talimat uyarınca yer ayrılması uygulamasından vazgeçilmiştir. Caminin/mescidin içinde sabit oturaklardan müteşekkil müstakil mekanlar oluşturulmayacaktır.
(3) Cami ve mescitlerde ima ile namaz kılanlar için hazırlanan sabit oturaklar kaldırılacaktır. Camilerde ihtiyaç olması halinde sadece katlanabilir tabure kullanılabilecektir.
(4) HİÇBİR ŞEKİLDE OTURMASI MÜMKÜN OLMAYACAK TARZDA MAZERETİ OLANLAR KATLANABİLİR TABURESİNİ ALIP SAFLARIN ARASINA GİREREK NAMAZLARINI KILACAKLARDIR.
(5) Cami görevlileri tarafından engelli, yaşlı ve mazeret sahibi olan vatandaşlarımızın namazlarını oturarak veya tabure üzerinde nasıl kılacakları hususu titizlikle anlatılacaktır. Konunun ehemmiyetine binaen tüm cami görevlilerine duyurulması ve uygulanmasının takibini istedi
Henüz kimse yorum yapmamış, ilk yorum yapan siz olun.
VALİ ŞILDAK ACİL DURUM KOORDİNASYON KURULUNU TOPLADI Şanlıurfa'da yaşanan deprem sonrası Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak kriz masası toplandı
ŞANLIURFA VALİLİĞİNDEN SON DAKİKA AÇIKLAMASI Sabah saatlerinde Şanlıurfa'da meydana gelen deprem ile ilgili Şanlıurfa valiliği bir açıklama yaptı
FEVZİ DEMİRKOL’DAN MHP ŞANLIURFA İL BAŞKANI OSMAN MUTLU’YA HAYIRLI OLSUN ZİYARETİ Haliliye eski Belediye Başkanı Fevzi Demirkol, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Şanlıurfa İl Başkanı Osman Mutlu’yu ziyaret ederek yeni görevinde başarılar diledi.
ŞANLIURFA EMNİYETİ DOLANDIRICILARA GÖZ AÇTIRMIYOR Şanlıurfa merkezli 4 ilde "Yasa Dışı Bahis" suçuna yönelik düzenlenen operasyonlarda 3 milyar 915 milyon TL hesap hareketi bulunan 37 şüpheli yakalandı
ŞANLIURFA'NIN YENİ İL MÜFTÜSÜ BELLİ OLDU Van İl Müftüsü Dr. Mehmet Sırrı Şık, Şanlıurfa İl Müftülüğü görevine atandı.
ŞANLIURFA’DAN DÜNYAYA AÇILAN KAPI Şanlıurfa’nın üretim ve ihracat kapasitesi her geçen gün büyürken, kentte faaliyet gösteren firmalar da geliştirdikleri ürünlerle dünya pazarlarına açılmaya devam ediyor.
İlçe Belediyesine Yolsuzluk SoruşturmasıBir ilçe belediyesine yönelik yürütülen yolsuzluk soruşturmasında dikkat çeken ayrıntılar ortaya çıktı. Soruşturma dosyasına Sayıştay raporları, milyonlarca liralık ihaleler, MASAK incelemeleri ve tanık ifadeleri girdi.
Gelecek Partisi Resmen Feshedildi! TBMM'deki 4 Milletvekilinin Yol Haritası Belli Oldu...Ahmet Davutoğlu'nun Gelecek Partisi'nin siyasi faaliyetlerini sonlandırdıklarını açıklamasının ardından gözler TBMM'deki 4 Gelecek Partili milletvekiline çevrildi. Selçuk Özdağ, milletvekillerinin Yeni Yol Grubu'nda bağımsız olarak görevlerini sürdüreceğini duyurdu.
HÜNDÜR, EMPERYALİST SESSİZLİK VE SAVAŞ SUÇLARI, İNSANLIK HEDEF ALINIYOR UYSAD (Uluslararası Yazarlar, Sanatçılar, Araştırmacılar, Gazeteciler Derneği) Genel Başkanı Cuma Hündür,ABD, İsrail ve İran savaşına ilişkin şok edici bir basın açıklaması yaptı.
Trafikte Hatanın Bedeli 200 Bin TL OLDU!Trafikte kuralsızlığa ağır darbe! Yeni düzenlemeyle cezalar 200 bin TL’ye kadar yükseldi, birçok ihlalde ehliyete el koyma uygulaması başlatıldı.
UMUDA KAPI AÇIYORUM, HAYATA TUTMUYORUM 2 YAŞINDA Şanlıurfa’da madde bağımlılığıyla mücadele kapsamında yürütülen “Umuda Kapı Açıyorum, Hayata Tutunuyorum” projesi ikinci yılını başarıyla tamamladı.
BBDK'DAN GECE YARISI KARARI BBDK’dan milyonları ilgilendiren gece yarısı kararları.
BAŞKAN ALKAN HERKESE EŞİT ŞEKİLDE HİZMET ETMEK BOYNUMUZUN BORCUDUR
ŞANLIURFA VALİLİĞİNDEN SON DAKİKA UyarısıŞanlıurfa'da Kar Yağışı Ulaşımı Olumsuz Etkileyebilir
DİKKAT KAR GELİYOR Meteoroloji Şanlıurfa için soğuk hava ve kar uyarısında bulundu
ALKAN GÜVEN TAZELEDİBugün gerçekleşen Şanlıurfa Şoförler Odası Seçimi Çekişmeli Geçti
VALİ ŞILDAK ACİL DURUM KOORDİNASYON KURULUNU TOPLADI 




FEVZİ DEMİRKOL’DAN MHP ŞANLIURFA İL BAŞKANI OSMAN MUTLU’YA HAYIRLI OLSUN ZİYARETİ 
ŞANLIURFA EMNİYETİ DOLANDIRICILARA GÖZ AÇTIRMIYOR 

BAŞKAN KUŞ, EĞİTİME DESTEĞİMİZ DEVAM EDECEK 
ŞANLIURFA’DA SEVİLEN KARDİYOLOJİ DOKTORU ABDULLAH CİRİT’İN ACI GÜNÜ 
YENİ PARTİ ŞANLIURFA YÖNETİMİ AÇIKLANDI 
