
Teklife göre, seçimlerde yüzde 10 olarak uygulanan ülke seçim barajı yüzde 7ye indirilecek.
İttifakın aldığı oy toplamı ülke barajını geçtiği takdirde, seçim çevrelerinde milletvekili hesabı ve dağılımı, ittifak içinde yer alan her bir partinin o seçim çevresinde almış olduğu oy sayısı dikkate alınarak yapılacak.
İttifakı oluşturan siyasi partilerin her birinin çıkaracağı milletvekili sayısı, her seçim bölgesinde ittifak içinde elde ettiği oy sayısı esas alınarak genel D'Hondt uygulamasıyla belirlenecek.
Seçime katılma yeterliliği elde eden parti, Siyasi Partiler Kanunu'nda öngörülen ve parti tüzüğünde belirtilen süreler içerisinde ilçe, il ve büyük kongrelerini üst üste iki defa ihmal etmemiş olma koşuluyla seçime katılma hakkını muhafaza edecek. Salt TBMM'de grup kurmuş olmak, seçime katılabilmenin yeter şartından biri olamayacak.
SEÇİM KURULUNUN BELİRLENMESİİl seçim kurulu, bir başkan, iki asıl üye ile iki yedek üyeden oluşacak.
İl seçim kurulu başkanı ve asıl üyeleri ile yedek üyeleri, iki yılda bir ocak ayının son haftasında, il merkezinde görev yapan, kınama veya daha ağır disiplin cezası almamış, en az birinci sınıfa ayrılmış ve birinci sınıfa ayrılma niteliklerini kaybetmemiş hakimler arasından, adli yargı ilk derece mahkemesi adalet komisyonunca ad çekme suretiyle tespit edilecek. Ad çekmede ilk çıkan hakim başkan, sonraki iki hakim asıl ve son çıkan iki hakim yedek üye olarak belirlenecek. Ad çekmeye katılacak hakim sayısının beşten az olması durumunda, bu hakimler arasında ad çekme işlemi yapıldıktan sonra eksik kalan asıl ve yedek üyeler, en kıdemli hakimden başlayarak belirlenecek.
Ad çekmeye katılacak hakimin bulunmaması durumunda ise başkan ve asıl üyeler ile yedek üyeler en kıdemli hakimden başlayarak belirlenecek. Bu suretle kurulan il seçim kurulu iki yıl süre ile görev yapacak.
Kıdemin belirlenmesinde kınama veya daha ağır disiplin cezası almış olanlar diğerlerinden daha az kıdemli sayılacak.
İl seçim kurulu başkanlığının boşalması halinde asıl ve yedek üyelerden en kıdemli hakim il seçim kuruluna başkanlık edecek.
İlçelerde, ilçede görev yapan kınama veya daha ağır disiplin cezası almamış en az birinci sınıfa ayrılmış ve birinci sınıfa ayrılma niteliklerini kaybetmemiş hakimler arasından, merkez ilçelerde ise aynı nitelikleri taşıyan hakimler arasından adli yargı ilk derece mahkemesi adalet komisyonunca ad çekme suretiyle belirlenen hakim, kurulun başkanı olacak.
Ad çekmeye katılacak hakimin bulunmaması durumunda ise en kıdemli hakim kurulun başkanı olacak.
3 AY ÖNCEKİ SEÇMEN KÜTÜĞÜ ÜZERİNDEN GÜNCELLEMESandık kuruluna üye bildirme hakkı olan bir parti; oluru olmadan başka bir parti üyesini sandık kurulu üyesi olarak gösteremeyecek.
Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanun uyarınca yapılacak mahalli idareler genel seçimlerinde, yerleşim yeri adresine göre oluşturulan seçimin başlangıç tarihinden 3 ay önceki seçmen kütüğü üzerinden güncelleme yapılacak. Teklifin ilk halinde 1 yıl olarak öngörülen süre, önergeyle 3 aya indirildi.
Kütük düzenlemesi nedeniyle seçmen hiçbir şekilde oy kullanma hakkından yoksun bırakılmayacak. Adresi kapanmış olması sebebiyle adres kayıt sisteminde görünmeyenlerin, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün adres kayıt sisteminde bulunan en son geçerli adres bilgileri esas alınacak.
Muhtarlık bölgesi askı listelerinin askı süresi içinde bir seçim çevresinden diğerine yapılan seçmen nakil istemleri hakkında, ilçe seçim kurulu başkanı tarafından itiraz üzerine veya nakil isteminin şüpheli bir girişim olduğu kanaatine varılması üzerine, resen yapılacak araştırma ve inceleme neticesinde, nakil isteminin kabul edilmemesi halinde, seçmen kaydı dondurulamayacak ve bir önce kayıtlı olduğu adreste seçmen kaydı devam edecek.
Seçim sonucuna göre, ilk sırada yer alan muhtar adayı, seçilme yeterliliğine sahip olduğunu en geç 10 gün içinde belgelendirmesi halinde kendisine seçim kazandığına dair ilçe seçim kurulunca mazbata verilecek. Aksi halde ikinciye, daha sonra üçüncüye ve nihayet seçilme ehliyetine sahip aday bulunana kadar bu işlem yapılacak. İlçe seçim kurulunun bu hususta vermiş olduğu kararlara karşı iki gün içerisinde il seçim kuruluna itiraz edilebilecek. İl seçim kurulunun vermiş olduğu kararlar kesin olacak.
İl seçim kurulu başkan ve üyeleri ile ilçe seçim kurulu başkanları, teklifin kanunlaşarak yürürlüğe girmesinden itibaren 3 ay içinde, yapılan değişikliklere göre yeniden belirlenecek. Bu şekilde belirlenen başkan ve üyeler, önceki başkan ve üyelerin görev süresini tamamlayacak.
Teklifle, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine paralel olarak Seçim Kanunu'ndaki "Başbakan" ibareleri kanundan çıkartılıyor.
TBMM Anayasa Komisyonunda 23 Mart Çarşamba saat 15.00'te başlayan 15 maddelik teklifin görüşmeleri, 17 saat sürdü.
Henüz kimse yorum yapmamış, ilk yorum yapan siz olun.
BAŞKAN ALKAN HERKESE EŞİT ŞEKİLDE HİZMET ETMEK BOYNUMUZUN BORCUDUR
ŞANLIURFA VALİLİĞİNDEN SON DAKİKA UyarısıŞanlıurfa'da Kar Yağışı Ulaşımı Olumsuz Etkileyebilir
DİKKAT KAR GELİYOR Meteoroloji Şanlıurfa için soğuk hava ve kar uyarısında bulundu
ALKAN GÜVEN TAZELEDİBugün gerçekleşen Şanlıurfa Şoförler Odası Seçimi Çekişmeli Geçti
METEOROLOJİDEN ŞANLIURFA İÇİN SON DAKİKA YAĞIŞ UYARISIMeteoroloji Genel Müdürlüğü Şanlıurfa için son dakika uyarısı geldi
ŞANLIURFA’NIN SİMGESİ “MİLLİ DAVULCU KADO” HAYATINI KAYBETTİŞanlıurfa’nın simge isimlerinden, “Milli Davulcu Kado” olarak tanınan Kadir Eğlence hayatını kaybetti.
EN DÜŞÜK EMEKLİ AYLIĞI 20 BİN TL’YE ÇIKARILIYOR Emekli maaşının 20 bine yükseltilmesi için kanun teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisine sunludu
63 İlde Zehir Tacirlerine Büyük Operasyon: Şanlıurfa Dahil Türkiye Genelinde DarbeUyuşturucu satıcılarına göz açtırılmadı. Şanlıurfa’nın da aralarında bulunduğu 63 ilde jandarma ekiplerince düzenlenen geniş çaplı operasyonlarda tonlarca uyuşturucu ele geçirildi, yüzlerce şüpheli yakalandı.
ŞANLIURFA’DA 190 KİŞİYE İŞ FIRSATI: MİLLİ EĞİTİM PERSONEL ALACAKİŞKUR tarafından duyurulan İşgücü Uyum Programı kapsamında Şanlıurfa İl Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde 190 kişi istihdam edilecek. Başvurular 9 Ocak’ta sona erecek.
SAADET PARTİSİ’NDEN EMEKLİLER İÇİN DİKKAT ÇEKEN MAAŞ HAMLESİSaadet Partisi, artan hayat pahalılığı karşısında geçim mücadelesi veren emekliler için en düşük emekli maaşının asgari ücret seviyesine yükseltilmesini içeren kanun teklifini Meclis’e sundu.
ŞANLIURFA’DA OKULLAR 1 GÜN TATİLYoğun kar yağışı ve buzlanmadan dolayı oluşabilecek olumsuzluklara engellemek için okullar tatil edildi
AK PARTİ KADIN KOLLARI BAŞKANI EVİNDE ÖLÜ BULUNDUAK Parti Eyyübiye İlçe Kadın Kolları eski Başkanı ve Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi eski Kadın ve Aile Destek Hizmetleri Daire Başkanı Hatice Tuba İnan, evinde ölü bulundu.
VALİLİK DUYURDU KAPANAN YOLLAR AÇILDI Yoğun kar yağışı nedeniyle Şanlıurfa'da kapanan yollar ulaşıma açıldı
VALİLİKTEN ÖNEMLİ DUYURU Şanlıurfa valiliği Şanlıurfa'da iki gündür oluşan yoğun kar yağışı nedeniyle önemli bir duyuru yayınladı
ŞANLIURFA’DA YOĞUN KAR YAĞIŞI ŞİDDETLENDİ YOLLAR KAPANDI Yoğun kar yağışı nedeniyle Şanlıurfa'nın bir çok yerinde tedbir amaçlı yollar ulaşıma kapatıldı
VIRANŞEHIR–DIYARBAKıR KARAYOLU TRAFIĞE KAPATILDIŞanlıurfa’nın Viranşehir ilçesi ile Diyarbakır arasında ulaşımı sağlayan karayolu, etkili olan yoğun kar yağışı nedeniyle tedbir amaçlı olarak trafiğe kapatıldı.
BAŞKAN ALKAN HERKESE EŞİT ŞEKİLDE HİZMET ETMEK BOYNUMUZUN BORCUDUR 
EYYÜBİYE’NİN YÜKSEK KESİMLERİNDE KAR YAĞIŞI BAŞLADI, EKİPLER SAHADA
YEŞİLAY'DAN SADETTİN SARAN'A PLAKET 
EYYÜBİYE ZABITASI ANINDA MÜDAHALE ETTİ

DİKKAT KAR GELİYOR 
ŞEHİT HALİT ŞILTAK İLKOKULU’NDA SINIFLAR ARASI SATRANÇ TURNUVASI DÜZENLENDİ
ŞANLIURFA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NDEN TÜRKİYE’DE ÖRNEK UYGULAMA
ALKAN GÜVEN TAZELEDİ


