Geniþ tarým arazileri ve sulama ihtiyacýnýn büyüklüðüyle öne çýkan Þanlýurfa’nýn Akçakale ilçesine baðlý Sakça köyünde çiftçilik yapan Alaaddin Güneþ, soyadýna yakýþýr örnek bir uygulamaya imza attý.
Þanlýurfa’da Devlet Su Ýþleri’ne (DSÝ) baðlý faaliyet gösteren Yalýnlý - Onortak Sulama Birliði’ne kayýtlý olan çiftçi Alaaddin Güneþ, kendisine ait 300 dönüm arazide sulama ihtiyacýný karþýladýðý yeraltý suyu için þebeke elektriðini kullanýyordu. Ancak çiftçi Güneþ, enerji maliyetlerinin artarak sürdürülemez hale gelmesi üzerine elektrik ihtiyacýný güneþ enerjisinden karþýlamak için arayýþa girdi. Güneþ, sulama yapmak için tükettiði elektriði karþýlamak amacýyla arazisine 240 panelden oluþan güneþ enerjisi sistemi kurdu.
Sistemle yer altýndan günde 2 bin 400 ton su çýkardýklarýný belirten Alaaddin Güneþ, þu bilgileri verdi: “Yýllardýr çiftçilik yapýyorum. Arazilerimiz çok geniþ. Sulama ihtiyacý çok fazla. Yeraltý suyunu çýkarmak ciddi miktarda enerji gerektiriyor.
Yüksek maliyeti nedeniyle arazimizin yarýsýnda sulama yapamýyorduk. Topraklarýmýzý verimli þekilde deðerlendiremiyorduk. Devletten aldýðýmýz tarým desteði elektrik masrafýna gidiyordu. Hatta bazen üzerine para bile koymak zorunda kalýyorduk.”
“370 bin lira yatýrýmla güneþ enerjisi sistemi kurdum”
Arayýþ sonrasý yaptýðý araþtýrmada güneþ enerjisi sistemlerinin bölgede bilindiðini ve yaygýnlaþtýðýný fark ettiðini ifade eden çiftçi Güneþ, sözlerine þöyle devam etti:
“Güneþ enerjisi sistemini herkes konuþuyordu. Önce bu sistemi kullananlardan bilgi aldým. Baþta Diyarbakýr olmak üzere çevre illere giderek sistemi araþtýrdým. Bu alanda hizmet veren bir firmayla anlaþtýk. Geçen yýl mart ayýnda araziye 96 kW gücünde 240 panelden oluþan güneþ sistemi kuruldu. Toplam yatýrým maliyeti 370 bin lira oldu.
DSÝ yetkilileriyle yaptýðýmýz görüþmelerde bu yýl enerji ve sulama maliyetimizde geçen yýla göre üçte iki oranýnda düþüþ olacaðýný tahmin ediyoruz. Bu arada bizim projemiz çevredeki diðer çiftçilere örnek oldu. Bir çok çiftçi arkadaþýmýz benzer bir arayýþa girdi. Bu sistemlerin bölgede yaygýnlaþmasý çok faydalý olacaktýr. Bu sayede çiftçilerimiz enerji ve sulama maliyetinden kurtularak verimli tarým imkanýna kavuþabilir.”
Henüz kimse yorum yapmamýþ, ilk yorum yapan siz olun.