Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn açýklamalarýndan satýr baþlarý:
Yaþadýðýmýz tüm olumsuzluklara raðmen refahý artýrmak için çalýþmalarýmýzý aralýksýz sürdürüyoruz. Bu fabrikalarýn tamamý salgýn sürecinde yatýrýmlarýný tamamlayarak faaliyete geçmiþtir. Birçok ülkede ticaretin durma noktasýna geldiði bir dönemde Türk iþ dünyasý yatýrýmlarýna hýz vermiþtir. Esasen bu üretim tesisleri ülkemizin gücü ve potansiyelinin yanýnda sürekli yandýk, bittik diyenlere verilmiþ en güzel cevaptýr. Türkiye, ekonomide, üretimde, tarýmda, ticarette baþarý çýtasýný her geçen gün yukarý taþýmaktadýr. Toplamda 1 milyar 600 milyon liralýk yatýrým bedeliyle hayata geçen bu fabrikalar salgýn döneminde 1670 kardeþimize iþ imkaný sundu. Ayrýca altyapý yatýrýmlarýndan arýtma tesislerine, elektrik, doðal gaz hatlarýna, ibadethanelerden diðer donatýlara kadar giriþimcilerin her türlü ihtiyacýný karþýladýk. Tüm imkanlarýmýzý seferber ettik. Temelini 2005 yýlýnda bizzat attýðým organize sanayi bölgesi iþte bu vizyonumuzun ürünüdür. Bu bölge 16 yýl önce çorak bir araziyken attýðýmýz adýmlar sayesinde bugün 11 milyon metrekarelik alanda 111 alanda üretim yapan örnek bir üretim üssüne dönüþmüþtür. Farklý alanlarda üretim yapacak bu fabrikalarýn vatana ve millete hayýrlý olmasýný diliyorum.
ÝLK ÇEYREKTE YÜZDE 7 BÜYÜME YAKALADIKTürkiye siyaset, demokrasi, diplomasi yanýnda ekonomide de köklü deðiþimden geçiyor. Ekonomimiz uzun yýllar sonra kendi mecrasýný kendi gücüyle buluyor. Tüm temel veriler Türk ekonomisinde yaþanan bu tarihi deðiþimi ortaya koyuyor. Dünya ekonomisinin yüzde 3 küçüldüðü, küresel ticaretin yüzde 10 daraldýðý ortamda biz büyüme kaydettik. G20'de ikinci sýrada yer aldýk. 2021 yýlýnýn ilk çeyreðinde yüzde 7'lik büyüme yakaladýk. Ýkinci çeyreði de büyümeyle kapatacaðýz. Haziran ayý itibariyle sanayi üretimi çeyreksel bazda yüzde 41, yýllýk bazda yüzde 24 artýþ gösterdi. Ýhracatta ise yýlýn ilk yarýsýný rekorla kapattýk. Temmuz'da ihracatýmýz 16.4 milyar dolara ulaþtý. Ocak-Temmuz ihracatý ise yüzde 35 artýþla 121.4 milyar dolara yükseldi. 12 aylýk ihracatýmýz ise 201.5 milyar dolara yükselerek Cumhuriyet tarihinin zirvesine çýktý. Böylece ihracatta ilk defa 200 milyar dolarý aþmýþ olduk. Tüm bu rakamlarýn detayýna indiðimizde þu gerçeði görüyoruz. Türk ekonomisi talep, üretim ve ihracat açýsýndan dengeli bir çizgide ilerleyen günden güne bir giriþim ekonomisine dönüþüyor.
ÝÞSÝZLÝK DÜÞTÜTürkiye bir taraftan ayaðýna vurulan prangalarý parçalarken dünyada yeni bir lige yükseliyor. Büyümeden sanayi üretimine, ihracattan güven endeksine kadar tüm göstergelerde yaþanan pozitif geliþmeler istihdama yansýmýþtýr. Ýþsizlik rekor düþüþle yüzde 10.6'ya geriledi. Türkiye atýlým ve þahlanýþ dönemine girdiðini ispatlamýþ oldu.
Uluslararasý basýnda hemen her gün Türk þirketleriyle ilgili övgü dolu haberlere rastlýyoruz. Yabancý kuruluþlarýn büyüme tahminlerini yukarý yönlü güncellediðini görüyoruz. Turizm sektörümüzdeki canlanma yangýn felaketine raðmen devam ediyor. 2021 yýlýný temel göstergelerin tamamýnda bir baþarý grafiði ile taçlandýracaðýmýzý düþünüyorum.
ÝSTÝKRARLI BÜYÜME HEDEFÝNDEN TAVÝZ VERMÝYORUZKüresel ölçekte iddialarý bulunan bir ülke olarak elbette güçlü ve istikrarlý büyüme hedefimizden taviz vermiyoruz. Bunu yaparken alýn terini sömürmeyi, tabiatý tahrip etmeyi de hoþ göremeyiz. Çevreye zarar veren her teknolojiyi hayatýmýzý ne kadar kolaylaþtýrýrsa kolaylaþtýrsýn namlusu insana dönmüþ silahtan baþka bir þey deðildir.
Tabiatta sahip olduðumuz deðerleri bir kez kaybettik mi bir daha yerine koyamayýz. Milli teknoloji hamlemizle bu bakýmdan zaten önemli baþlangýç yapmýþtýk. Önümüzdeki dönemde yeþil ekonominin gerisinde kalmamak için ilave tedbirleri hayata geçireceðiz. Ýmalatta güçlü bir dijital ekosistem oluþturmak için KOBÝ'lerin dijitalleþmesine 1 milyon liraya kadar destek saðlýyoruz.
Bundan 19 yýl önce adeta yok mesafesinde olan yenilikçilik ekosistemini günbegün geliþtiriyoruz. Yine devlet destekleriyle açýlan AR-GE tasarým merkezlerinin sayýsý 1597'yi buldu. Ayrýca organize sanayi bölgelerimizin sayýsý 326'ya yükseldi. Buralardaki istihdam 2 milyon 116 bin kiþiye çýktý.
Ülkemizin 19 yýlýna damga vuran bu yatýrým hamlemizin diðer illerimiz gibi Ankara da payýný almýþtýr. Ýlimizdeki OSB sayýsýný 12'ye çýkardýk. Kurulan 13 sanayi sitesi de 2500'ün üzerinde emekçiye istihdam saðlýyor. KOSGEB 1 milyar 312 milyon lira destek verdi. Ankara'daki teknoloji geliþtirme bölgelerinin sayýsý 10'a ulaþtý. Tüm sektörlerde müthiþ bir ivme yakalayan Ankara ülkemizin en önemli üretim üslerinden biri haline geliyor.
SANAYÝCÝLERE ÇAÐRIMuhalefetin sahte gündemleri yerine asýl gündemimiz olan ihracat, yatýrým ve inovasyona odaklanmanýzý istiyorum.
Henüz kimse yorum yapmamýþ, ilk yorum yapan siz olun.