Tarým ve Orman Bakanlýðýndan yapýlan açýklama
"Ülkemizde gýda güvenilirliðinin saðlanmasý, gýdalarda taklit ve taðþiþin önlenmesi, kiþilerin saðlýðýnýn ve tüketici menfaatlerinin korunmasý ile sektörde haksýz rekabetin engellenmesi amacýyla gýda ve gýda ile temas eden madde ve malzemelerin üretim, iþleme ve daðýtýmýnýn tüm aþamalarýnda resmi kontrol faaliyetleri Tarým ve Orman Bakanlýðý tarafýndan titizlikle yürütülmektedir.
5996 sayýlý Veteriner Hizmetleri, Bitki Saðlýðý, Gýda ve Yem Kanunu ve bu Kanun kapsamýnda hazýrlanan Gýda ve Yemin Resmi Kontrollerine Dair Yönetmelik gereðince; laboratuvar sonucuyla taklit veya taðþiþ yapýldýðý kesinleþen gýdalarý üreten/ithal eden; kiþilerin hayatýný ve saðlýðýný tehlikeye düþürecek þekilde bozulmuþ, deðiþtirilmiþ gýdalarý üreten ve/veya satan firmanýn adý, ürün adý, markasý, parti ve/veya seri numarasýný içeren bilgiler kamuoyunun bilgisine sunulmaktadýr.
Bu uygulama tüketici saðlýðýnýn ve menfaatinin korunmasý ve sektörde haksýz rekabetin önlenmesine büyük katký saðlamaktadýr.
Uygunsuzluklarýn tespitinde Bakanlýðýmýzca yürütülen denetimlerin yanýnda, tüketiciler tarafýndan yapýlan CÝMER, Alo 174 Gýda Hattý ve Whatsapp (0 501 174 01 74) gýda ihbar hattý baþvurularý neticesinde gerçekleþtirilen denetimlerin de büyük payý bulunmaktadýr. Bu bakýmdan tüketicilerin bu baþvurularýný sürdürmeleri tüketici saðlýðýnýn en üst düzeyde korunmasý yönündeki çalýþmalarýmýz için büyük önem taþýmaktadýr.
Tüketici saðlýðýnýn en üst düzeyde korunmasýna yönelik yapýlan Kanun düzenlemesi ile gýdada taklit veya taðþiþ cezalarý caydýrýcý hale getirilmiþtir. Bu kapsamda, taklit ve taðþiþ yapan gýda iþletmecilerine gayri safi gelirlerine baðlý olarak 50 Bin TL’den 2 milyon TL’ye kadar idari para cezasý, hapis cezasý, adli para cezasý ve gýda sektörü faaliyetinden men cezasý getirilmiþtir.
Yüksek teknoloji ürünü cihazlar ile güçlendirdiðimiz, güçlü personel altyapýsý ile hizmet veren laboratuvarlarýmýzda taklit veya taðþiþe esas her türlü tespit yapýlabilmektedir. Önümüzdeki süreçte yeni risklerin belirlenmesinde yeni teknolojiler, yeni sistemler kullanýlarak özellikle kasýtlý olarak gýdada taklit veya taðþiþ yapan firmalar en aðýr þekilde cezalandýrýlacaktýr.
Yeni düzenleme gýda üreticilerine önemli sorumluluk yüklemektedir. Bu kapsamda üreticilerin hammadde tedariðini dikkatli yapmalarý, gerekirse üretim prosesini ayýrmalarý önem arz etmektedir.
Daha önce 26 kez yapýlan kamuoyu duyurularý ile gýdalarda taklit, taðþiþ yapýldýðý veya ilaç etken maddesi ilave edildiði tespit edilen toplam toplam 1.609 firmanýn 3.605 ürünü kamuoyu ile paylaþýlmýþtýr.
Bugün yapýlan 27. kamuoyu duyurusu ile 371 firmaya ait 559 parti ürün Bakanlýðýmýz internet sitesinde kamuoyunun bilgisine sunulmuþtur.
Böylece ilk kamuoyu duyurusunun yapýldýðý 2012 yýlýndan bu yana 1.887 firmaya ait 4.164 parti ürün kamuoyunun bilgisine arz edilmiþtir.
Kamuoyuna saygýyla duyurulur."
LÝSTE ÝÇÝN TIKLA
Henüz kimse yorum yapmamýþ, ilk yorum yapan siz olun.