GAP HAVALÝMANINA ZORUNLU ÝNÝÞ

Ana Sayfa » Þanlýurfa » BAKAN ÇELÝK TARIM POLÝTÝKASINI DEÐERLENDÝRDÝ

BAKAN ÇELÝK TARIM POLÝTÝKASINI DEÐERLENDÝRDÝ

Rusya ile yaþanan kriz sonrasý gündeme gelen yaptýrýmlarý deðerlendiren Çelik, diplomasinin devreye girmesi ve her iki ülkenin de üzerine düþeni yapmasý gerektiðini söyledi.

 
7 Aralýk 2015 Pazartesi 13:01
Okunma: 1392
Yorum YapYazdýr
 
BAKAN ÇELÝK TARIM POLÝTÝKASINI DEÐERLENDÝRDÝ

Rusya ve Türkiye'deki teknik ve askeri heyetlerinin ne olup bittiðini çok iyi bildiðini kaydeden Çelik, "Konuþmasý gerekenler en üst düzeyde zaten konuþuyorlar. Tekrar iki ülke arasýndaki krizi büyütecek bir yaklaþým içinde olup sorumlu sorumsuz bazý beyanlarda bulunulmasýný ben þahsen doðru bulmadýðýmý ifade ediyorum. Çünkü gerçekten Baþbakan, Cumhurbaþkaný düzeyinde gerekli açýklamalar her iki ülke tarafýndan da yapýlýyor" dedi. 

 

Bakan Faruk Çelik, sözlerini þöyle sürdürdü:

 

"Bakýnýz bizim Rusya'ya 1 milyar 270 milyon dolarlýk ihracatýmýz var, tarýmsal ürünler. Bahse konu yaþ sebze meyve ise 764 milyon dolar civarýnda bir yaþ sebze ihracatýmýz söz konusu. Rusya'dan ithal ettiðimiz tarýmsal ürünler ise bu yýl itibariyle 3 milyarý geçiyor. Onun için ben sorulduðu zaman söyledim; yani bu olay uçak düþürme olayýdýr; burada Türk çiftçisini ve Rus çiftçisini üzecek kararlar almanýn, bunun neticesi ne Rus çiftçisinin bir kabahati var bu iþte, yani sýnýr ihlalini Rus çiftçisi yapmadý, uçak düþürme iþini Türk çiftçisi yapmadý. Olay baþka bir askeri boyutuyla bir olay. Bu boyutuyla çok kolay çözülmesi gerekirken getirip bunun faturasýný çiftçilere getirmek. Bu mesele kendi bünyesinde deðerlendirilmeden, diplomatik çalýþmalar yapýlmadan olayýn çiftçilere döndürülmesi, toplumlarýn en emektar kesimine oklarýn çevrilmesi doðru olmamýþtýr."

 

Rusya'nýn ambargo kararýna iliþkin deðerlendirmelerde de bulunan Çelik, "Þimdi burada ilk etapta açýkladýklarý bazý ürünler var. Bazý ürünlere 01.01.2016'dan itibaren yasak koyacaklarýný ifade ediyorlar. Þu an itibariyle Rusya limanlarýna veya gümrüklerine giden ürünlerle ilgili kýsa bir bekleme dönemi vardý ama daha sonra alýnmaya baþlandý. 160 tonluk cüzi bir miktarýn geri gelmesi söz konusu oldu. Dolayýsýyla þu an itibariyle ay sonuna kadar yaptýklarý açýklamaya göre ciddi bir sýkýntý beklemiyoruz. Ama inanýyorum ki diplomasi bu arada devreye girer ve hiç hak etmeyen çiftçi kesimine böyle bir bedel ödetilmez" diye konuþtu.

 

 

Yaþanan krizden Rus çiftçisinin daha büyük zarar göreceðine iþaret eden Çelik, "Yani biz 1 milyon tonun üzerinde buðday ithalatý yapýyoruz. bunu durdurduðunuz zaman onun da Rus çiftçisine bir faturasý söz konusu olacak. Türkiye'nin ithal ettiði ürünlere baktýðýnýz zaman baþta buðday olmak üzere çok farklý piyasalardan temin etme imkaný var.

 

Yaþ sebze meyve ve diðer tarýmsal ürünlerin ihracatýyla ilgili yýlbaþýndan itibaren oluþacak olan herhangi bir sýkýntýlý bir durum söz konusu olur ise onunla ilgili bakan arkadaþlarla toplantýlar gerçekleþtirdik, Sayýn Baþbakanýmýzýn baþkanlýðýnda da deðerlendirmeler yaptýk. Alternatif piyasalar ne olur noktasýndaki sorunlara çözüm aradýk. Onlar Türkiye'nin hazýrlýklarýdýr. Bu hazýrlýklarýn çok ayrýntýlý bir þekilde kamuoyu ile paylaþýlmasýný þu safha ile çok doðru bulmuyorum. Birinci derecede önümüze koyduðumuz, çiftçileri maðdur etmeye dönük bir yaklaþým içerisinde deðil, tam tersine diplomatik yollardan sorunun çözümü konusunda Türkiye ýsrarcý olmaya devam edecektir."

 

 

GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIÐI'NDA YENÝ DÖNEM

 

Bakan Faruk Çelik, Gýda Tarým ve Hayvancýlýk Bakanlýðý'ndaki yeni döneme iliþkin çalýþmalarýn devam ettiðini ve tüm birimlerden brifingler aldýðýný ifade ederek, önümüzdeki hafta tüm sektör temsilcileri ve STK'larla bir araya geleceklerini belirtti.

 

Çalýþmalarýný kýsa sürede tamamlayacaklarýný dile getiren Çelik, alýnmasý gereken kararlarýn seri bir þekilde alýnmasý ve Bakanlar Kurulu gündemine getirilmesinin öncelikleri arasýnda olduðunu vurguladý.

 

Türkiye'nin 78,5 milyon hektar arazisi bulunduðunu, bunun yaklaþýk 24 milyon hektarýnýn tarýma elveriþli arazi olduðunu anlatan Çelik, 14,6 milyon hektarýn mera alaný, 1 milyon hektarýn da su alaný olarak tanýmlandýðýný söyledi.  

 

Tarým alanlarýnýn korunmasý ve verimliliðin arttýrýlmasý konusunda reformlarýn kararlýlýkla sürdürüleceðini kaydeden Çelik, önümüzdeki dönemde nitelikli ve bilinçli çiftçilik için bir eðitim seferberliði baþlatacaklarýnýn müjdesini verdi.

 

 

HAYVANCILIK SEKTÖRÜ ÝLE BÝR ARAYA GELECEK

 

 

Üretim maliyetlerinin düþürülmesi ve rekabet koþullarýndaki sorunlarýn ortadan kaldýrýlmasý için havza üretimine dikkati çeken Çelik, neyin, nerede ve ne kadar üretilmesi için üretim ve ürün planlamasý yapýlmasý için çalýþma yapýlacaðýný anlattý.     

 

Hayvancýlýk alanýnda 1 milyon 500 binin üzerindeki iþletme olduðunu ve yüzde 75'inin 1 ile 9 arasýnda büyükbaþ hayvan beslediðine iþaret eden Bakan Çelik, bu ölçeði büyütmek istediklerini aktardý.  

 

7 Aralýk Salý günü hayvancýlýk sektörü ile bir araya geleceklerini kaydeden Çelik, üreticiler ve STK'larla yapacaklarý yoðun çalýþmalar sonrasý bir yol haritasý hazýrlayacaklarýný anlattý.  

 

Üreticilere saðlanan destekleri de yeniden deðerlendireceklerini dile getiren Çelik, bu alandaki politikalarýn da yeniden düzenlenmesi gerektiðini vurguladý. 

 

 

 

 

"KIRSALDA REFAHIN YÜKSELTÝLMESÝ TERÖRÜN PANZEHÝRÝ OLACAK"

 

Terörle mücadele konusuna da deðinen Bakan Faruk Çelik, "Þöyle aðýz tadýyla hep birlikte ekmeðimizi somunumuzu büyütüp birlikte yeme imkaný varken halen bazý dýþ unsurlarýn tahriki ile bu ülkedeki bu aþýmýzý bize zehir etmeye çalýþanlara bir kez daha sesleniyoruz" diyerek, "Býrakýn bu milletin aðýz tadýný bozmayýn" dedi. 

 

Bakan Faruk Çelik, tarým ve hayvancýlýðýn sorunlarýný çözerek, refah düzeyini kýrsalda da yükselterek, atýlmasý gereken adýmlarýn terörün panzehri olacaðýný sözlerine ekledi. 

 

 
7 Aralýk 2015 Pazartesi 13:01
Okunma: 1392
Yorum YapYazdýr
 
 
(0 Yorum Yapýldý)Yorumlar
<p>Henüz kimse yorum yapmamýþ, ilk yorum yapan siz olun.</p>
 
Bu Kategorideki Diðer Haberler
 
Yazarlar
Yazarlar RSS Beslemesi
 
 
Gazete Manþetleri
 
Son 24 Saat
Haberler RSS Beslemesi
 
Lig Puan Durumu
 
Takýmlar
O
G
B
M
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
 
Þampiyonlar Ligi
 
UEFA Avrupa Ligi
 
Alt Lig
 
 
Anket
YEREL SEÇÝMLERDE OYUNUZU KÝME VERÝRÝSÝNÝZ?
ADAYA
PARTÝYE
 
Namaz Vakitleri
 
  • Ýmsak05:09
  • Güneþ06:47
  • Öðlen12:19
  • Ýkindi15:11
  • Akþam17:31
  • Yatsý18:57
 
Tarihte Bugün
1547 - Rus Çarý Korkunç Ývan taç giydi.
1556 - Philip II, Ýspanya'nýn kralý olur.
1795 - Fransa, Hollanda'nýn Utrecht þehrini iþgal etti.
1846 - Ýlk Ziraat Bakanlýðý (Nazýrlýðý) kuruldu.
1914 - Altay Spor Kulübü kuruldu.
1925 - Sovyetler Birliði'nde Lev Troçki savaþ komiserliði görevinden alýndý.
1928 - Sovyetler Birliði'nde 30 muhalefet lideri Almanya'ya sürgüne gönderildi. Sürgüne gidenler arasýnda Lev Troçki de vardý.
1928Cemal - Reþit Rey'in "12 Anadolu Türküsü" adlý ses ve piyano için yapýtý ilk kez seslendirildi.
1928 - Doktor Þefik Hüsnü Deðmer ve arkadaþlarýnýn Türkiye Komünist Partisi davasý baþladý.
1929 - Josef Stalin'le anlaþmazlýða düþen Nikolay Buharin, Komünist Enternasyonal'in baþkanlýðýndan istifa etti.
1952 - Gazeteci ve yazar Ercüment Ekrem Talu'ya Fransýz "Légion d'honneur" niþaný verildi. Yazar bu ödüle Türk-Fransýz kültür iliþkilerine katkýlarýndan dolayý layýk görüldü.
1956 - Uluslararasý Basýn Enstitüsü Türkiye'de basýna baský yapýldýðýný açýkladý.
1960 - Ýþçi Sigortalýlarý Kurumu Ýstanbul Hastanesi Cumhurbaþkaný Celal Bayar tarafýndan hizmete açýldý.
1961 - ABD Türkiye'ye 43 milyon Dolar yardýmda bulundu.
1969 - Metroliner treni hizmete girdi
1970 - Muammer Kaddafi Libya baþkaný oldu.
1979 - Þah Muhammed Rýza Pehlevi, ailesi ile birlikte Ýran'ý terk ederek Mýsýr'a yerleþti.
1980 - Bilim insanlarý interferon üretmeyi baþardý.
1983 - Türk Hava Yollarý'nýn "Afyon" uçaðý Ankara'da düþtü: 47 kiþi öldü.
1985 - Halkçý Parti (HP) milletvekili Bahriye Üçok, zina yapan erkeklerin de cezalandýrýlmasýný öngören yasa önerisi vermiþti. TBMM yasa önerisini reddetti.
1986 - Ýnternet mühendislik özel kuvvetinin ilk toplantýsý.
1986 - New York'ta toplanan Uluslararasý PEN Kongresi, Türk hükümetini yazarlarla ilgili tutumunu gözden geçirmeye çaðýrdý.
1987 - 1 Ocak'ta Pekin'de Tiananmen Meydaný'nda öðrencilerin baþlattýðý gösteriler sonunda Komünist Partisi lideri Hu Yaobang istifa etti; yerine Zao Ziyang getirildi.
 
Arþiv
 
 
Kurumsal

Ýçerik

GÜNDEM

SÝYASET

DÜNYA

Yukarý Çýk