Memur-Sen ve Eðitim-Bir-Sen Ýl Baþkaný Ýbrahim Coþkun açýklamasýnda “2021-2022 Eðitim-öðretim yýlý, salgýn nedeniyle geleceðe yönelik bazý hedeflerin ötelendiði, mevcut sorunlara yenilerinin eklendiði bir zamanda baþlamýþ bulunmaktadýr. Yeni dönemde bütün eðitim çalýþanlarýna ve öðrencilerimize saðlýk ve baþarýlar diliyoruz. Eðitimin, sorunlarý üzerinden deðil, sorumluluk sahibi kiþilerin çözüme yönelik attýðý adýmlar üzerinden deðerlendirilmesini temenni ediyoruz.
Eðitimin niteliði ve verimliliði için eðitim çalýþanlarýnýn sorunlarýnýn çözülmesi kaçýnýlmaz bir gerçektir. Geçmiþ kayýplarýmýzýn telafi edilebilmesi, geleceðe güvenle bakýlabilmesi için okullarýn açýk tutulmasý önemli bir karardýr.
Salgýn döneminde her þeye raðmen eðitim-öðretimi devam ettirmek için fedakârlýk yapan, inisiyatif kullanan eðitim çalýþanlarýnýn beklentileri karþýlanmalý, 2023 Vizyon Belgesi’nde yer alan taahhütler yerine getirilmeli, projeler hayata geçirilmelidir.
-Eðitim çalýþanlarýna aþý ve PCR testi dayatýlmamalýdýr;
Okullarýn açýlmasýnýn salgýnla mücadele sürecinde baþarýlý olunmasýna, salgýnla mücadelenin ise aþýlama, mesafe kurallarý, sosyal izolasyon, maske vb. tedbirlerin toplum ve fertler nezdinde yerine getirilmesine baðlý olduðuna þüphe yoktur. Ancak salgýnla mücadele sürecindeki diðer bütün faktörlerin göz ardý edilerek okullarýn açýlmasýnýn, eðitim çalýþanlarýnýn aþýlanmasýna veya PCR testi zorunluluðuna indirgenmesinin kabulü mümkün deðildir.
Hukuki dayanaktan yoksun, hatalý ve yanlýþ olan eðitim çalýþanlarýna PCR testi zorunluluðu kararý yeniden ele alýnmalý; eðitim kamu hizmetinin yürütülmesini zora koþacak, eðitim çalýþanlarýnýn moral, motivasyon ve çalýþma azmine zarar verecek, kurum içi çalýþma barýþýný bozacak bu hatadan bir an evvel dönülmelidir.
Eðitim çalýþanlarýnýn yeni döneme güçlü motivasyonla, moralli baþlamasý saðlanmalý ve teþvik dýþý uygulamalardan kaçýnýlmalýdýr.
-Öðretmenlik Meslek Kanunu için artýk somut adýmlar atýlmalýdýr;
Resmî veya özel öðretim kurumu ayrýmý yapmaksýzýn bütün öðretmenleri kapsayacak,öðretmenlik mesleðinin bütün boyutlarýný ele alacak Öðretmenlik Meslek Kanunu konusunda ortaya konan irade, somut bir netice doðurmamýþtýr. Oysa öðretmenlik mesleðinin bütün veçhelerini kapsayan sistematik bir düzenleme olmaksýzýn, çok parçalý yapý altýnda mesleðin statüsünün artýrýlarak niteliklerinin geliþtirilmesinin saðlanmasýnýn mümkün olmadýðý, meslek mensuplarýnýn mesleði ifa süreçlerinin sürdürülebilir olmadýðý görülmektedir. Öðretmenliðin profesyonel bir meslek olarak deðerlendirilmesi ve mesleki standartlara kavuþmasý isteniyorsa, öðretmene destek niteliðinde,mesleki geliþimini ve özerkliðini saðlayacak bir meslek kanunu ivedilikle çýkarýlmalýdýr.
-Sözleþmeli istihdam son bulmalýdýr;
Sözleþmeli öðretmenliðin günümüzde baþlý baþýna bir maðduriyet kaynaðýna dönüþmüþ olduðu artýk alenen ortaya çýkmýþ durumdadýr. Sözleþmeli öðretmenlerin yer deðiþikliði haklarý konusunda somut bazý adýmlar atýlmýþ olsa da bunun statü ve özlük haklarý farklýlýðýný ortadan kaldýrmadýðý, soruna nihai çözüm getirmediði ortadadýr.
Bütün sözleþmeli öðretmenlerin kadroya geçirilmesidir.
-Ücretli öðretmenlikle emek sömürüsünden vazgeçilmeli, ihtiyaç kadrolu öðretmenlerle karþýlanmalýdýr.
-Eðitim çalýþanlarýnýn yaz dönemi yer deðiþikliði sorunlarý çözülmelidir;
Millî Eðitim Bakanlýðý’nýn çalýþma zamanýný eðitimden ziyade personel iþ ve iþlemlerine hasretmek zorunda kalmasýnýn sebebi, sürdürülebilir bir atama ve yer deðiþtirme politikasýnýn geliþtirilememiþ olmasýdýr. Öðretmenlerin, hizmetlilerin, memurlarýn ve þube müdürlerinin il içi, iller arasý ve mazerete dayalý yer deðiþikliði taleplerinin yerine getirilememesi, motivasyon kaybýnýn yaný sýra mesleki yabancýlaþma, psikolojik rahatsýzlýk, eðitimin niteliðinin artýrýlamamasý, çalýþma barýþýnýn bozulmasý gibi sorunlara yol açmaktadýr.
-Memur, hizmetli ve diðer çalýþanlarýn mali ve sosyal haklarý iyileþtirilmelidir
Millî Eðitim Bakanlýðý kadrolarýnda Genel Ýdare Hizmetleri Sýnýfý, Teknik Hizmetler Sýnýfý, Yardýmcý Hizmetler Sýnýfý ve diðer hizmet sýnýflarýnda çalýþanlarýn da eðitim öðretim hizmetinin aksamadan en etkin þekilde yürütülmesi için emek sarf ettiði gerçeði unutulmamalýdýr.
Eðitim kurumlarýnda çalýþan personelin haftalýk 40 saati aþan çalýþmalarýnýn karþýlýðý fazla çalýþma ücreti ödenmesi ya da personel yetersizliði gerekçesine sýðýnýlmadan fazla çalýþma karþýlýðý izin hakkýndan faydalanmalarýnýn saðlanmasý yönünde düzenleme yapýlmalýdýr.
-Memur ve hizmetliler baþta olmak üzere, eðitim çalýþanlarýna yönelik görevde yükselme ve unvan deðiþikliði sýnavlarý belli bir takvim dâhilinde periyodik olarak gerçekleþtirilmelidir.
-Okullarýn ödenek ihtiyacý karþýlanmalý, okul esaslý bütçeleme uygulamasý getirilmelidir
Ýlköðretim kurumlarýnýn Bakanlýk’tan ya da mahalli idarelerden doðrudan ödenek alamamalarý; okul yönetimlerini kamu kaynaklarý ve bu kaynaklarý harekete geçirme mekanizmalarýnýn yetersiz kalmasýyla karþý karþýya getirmektedir. Buna ilaveten okul yönetimlerinin bir yandan okullara baðýþ konusunda sürekli olarak kamuoyu ve idare baskýsý altýnda ve soruþturma tehdidi karþýsýnda býrakýlmasý, diðer yandan zorunlu cari harcamalar için kaynak bulma yükümlülüðüne sokulmasý, hem eðitim-öðretime zarar verip bu sorunu okullar arasý baþarý farklýlýðýnýn bir unsuru hâline dönüþtürmekte hem okul yöneticilerine yönelik hukuksuz, haksýz ve adaletsiz uygulamalara ve maðduriyetlere kapý aralamakta hem de yönetici/öðretmen ile öðrenci velilerini karþý karþýya getirerek okul iklimini ve okul-veli iþ birliðini zehirlemektedir.
-Eðitimcilerin motivasyonunu artýracak bir kariyer sistemi oluþturulmalýdýr;
Anayasa Mahkemesi’nin Öðretmenlik Kariyer Basamaklarýnda Yükselme uygulamasýna yönelik olarak verdiði iptal kararý ve Danýþtay Ýdari Dava Daireleri Kurulu’nun mahkeme kararýyla kariyer basamaðý unvaný elde edilemeyeceði noktasýndaki içtihadý sonrasýnda kariyer basamaklarý sürecinin yasal belirliliðe kavuþturulmamasý, adeta unutulmaya terk edilmesi, pek çok hak kaybýna sebebiyet vermiþtir.
Eðitim-Bir-Sen olarak, yeni eðitim-öðretim yýlýnýn tüm eðitim çalýþanlarýna, öðrencilerimize, velilerimize ve milletimize hayýrlý olmasýný; eðitimin bir an önce sorunlardan arýndýrýlmasýný diliyor, umut dolu geliþmelere ve vaatleri yerine getirecek somut adýmlarýn atýlmasýna vesile olmasýný temenni ediyor, Bakanlýktan beklentileri karþýlayacak adýmlar atmasýný, kalýcý eðitim politikalarý geliþtirmesini ve uygulamasýný istiyoruz.” dedi.
Henüz kimse yorum yapmamýþ, ilk yorum yapan siz olun.