Cumhuriyet Halk Partisi Genel Merkezi’nde CHP Lideri Kemal Kýlýçdaroðlu, ziraat oda baþkanlarý ve çiftçilerin katýlýmýyla gerçekleþen “CHP Çiftçi Buluþmasý” programýný deðerlendiren Aydýnlýk, “toplumun her kesiminin sorunlarýna karþý Cumhuriyet Halk Partisi olarak çözümlerimizi üretiyor ve paylaþýyoruz; vatandaþý dinliyoruz, vatandaþa dokunuyoruz ve anlatýyoruz. Allah’ýn izni, milletimizin desteðiyle Millet Ýttifaký olarak iktidar olduðumuzda çiftçilerimiz baþta olmak üzere tüm sorunlarý çözeceðiz. Ýlk önce çiftçinin sorunlarýný çözeceðiz dememim sebebi insanlarýmýzýn þu anda iliklerine kadar açlýðý hissediyor olmalarý” dedi.
ÇÝFTÝNÝN DEVLETTEN ALACAÐI 210 MÝLYAR TL’YE ULAÞTI
2006 yýlýnda çýkartýlan Tarým Kanunu’nun 21. Maddesini hatýrlatan Aydýnlýk, “devlet bu kanuna göre çiftçisine milli gelirin en az %1’i oranýnda destek vermek zorunda ama maalesef bu kanun uzun zamandýr uygulanmýyor. Partimizin yapmýþ olduðu çalýþmaya göre þu anda çiftçinin devletten alacaðý 210 Milyar TL’ye ulaþtý; ama maalesef AKP iktidarý kendi çiftçisine destek olmak yerine yabancý ülkelerin çiftçilerine sahip çýkýp ürün ithal ediyor, Sudan’dan Nijerya’dan toprak kiralýyor, anlamak çok güç” ifadelerini kullandý.
EKEN ÇÝFTÇÝ EZÝLEN ÇÝFTÇÝ KONUMUNDA
Çiftçilerin elektrik faturalarý, gübre fiyatlarý, yüksek girdi maliyetleri nedeniyle tükendiðini ifade eden Aydýnlýk, “çiftçiye desteklemesini ödemeyen ya da desteklemelerine elektrik daðýtým þirketlerinin direk el koymasýna müsaade eden iktidar çiftçiye para yok derken garanti ödemesi adý altýnda otoyollarý, köprüleri, hastaneleri yapan firmalara dolar üzerinden çatýr çatýr ödeme yapýyor. O nedenle þu anda eken çiftçi ezilen çiftçi konumundadýr” diyerek çiftçinin iktidar tarafýndan görmezden gelindiðinin altýný çizdi.
ÇÝFTÇÝ TARIMI TERK ETMEYE BAÞLADI
2021 bütçesiyle 2020 bütçesini karþýlaþtýran Aydýnlýk, “bunu Sayýn Genel Baþkanýmýz Kemal Kýlýçdaroðlu ‘çiftçi buluþmasýnda’ da ifade etti; Bakýnýz 2020 yýlýna göre 2021 bütçesinde mazot desteði 177 Milyon TL daha az, gübre desteði 2020’ye göre 52 Milyon TL daha az, hayvancýlýk desteklemeleri 558 Milyon TL daha az. Bu mudur çiftçiye destek? Çiftçi yandý, bitti, kül oldu, tarýmsal sulamada kullanýlan elektrik fiyatlarýnýn altýnda ezildi. TÜÝK verilerine göre 2002 yýlýnda 26 Milyon 579 Bin hektar alan ekilirken bu sayý 2019 yýlýnda 23 Milyon hektara düþtü; yani 3 Trakya büyüklüðünde alan artýk ekilmiyor” dedi.
ÜLKENÝN KURULUÞUNUN MÝHENK TAÞI ÇÝFTÇÝDÝR, KÖYLÜDÜR
2011 yýlýnda Tarým Bað-Kurlu çiftçi sayýsýnýn 1 Milyon 121 Bin olduðunu ancak 2020 yýlýnda bu sayýnýn 556 Bin’e düþtüðü hatýrlatan Aydýnlýk, “bu çiftçi ne yapacak, nasýl emekli olacak AKP’ye sormak lazým” diyerek çiftçinin bir güvencesi olmadýðýný ifade etti.
MÝLLET ÝTTÝFAKI OLARAK ÇÝFTÇÝMÝZÝ RAHATLATACAÐIZ
Çiftçinin millet ittifakýyla yeniden milli ve yerli tarýma yöneleceðini ifade eden Aydýnlýk, “Allah’ýn izniyle iktidarýmýzda desteklemelere el konulmasýna müsaade etmeyeceðiz, desteklemeleri vergiden muaf tutacaðýz. Uçak, yat, kat sahiplerine deðil çiftçimizin traktörüne aldýðý mazotu vergisiz almasýný saðlayacaðýz, yerli tohumu, yerli tarýmý, kendi çiftçimizi destekleyeceðiz, baþka ülkelerin çiftçilerini deðil kendi çiftçimizi zengin edeceðiz. Çiftçimizin borçlarýnýn faizlerini silip, uzun vadede ödeme kolaylýðý saðlayacaðýz ” diyerek sözlerini noktaladý.
Henüz kimse yorum yapmamýþ, ilk yorum yapan siz olun.