Nesli tükenmekte olmasýndan dolayý koruma altýna alýnan Þanlýurfa’nýn dev kertenkelesi Çöl varaný yaþam habitatýna uygun olan yerlerden biri olan ve Orman ve Su Ýþleri Bakanlýðý Þanlýurfa Doða Koruma ve Milli Parklar Þube Müdürlüðü tarafýndan korunan alan olarak belirlenen Kýzýlkuyu Yaban Hayatý Geliþtirme sahasýnda yavru çöl varanlarý doðada dolaþmaya baþladý.
Daha önceki yýllar Harran Üniversitesi tarafýndan yapýlan araþtýrma sonunda Suriye sýnýrýna yakýn bölgelerde Çöl varanýna ( varanus griseus) rastlanmýþtý. Zararsýz ve ürkek olmasýyla bilinen bu dev kertenkeleler nesli tükenme tehlikesiyle karþý karþýya.
Çöl varanlarýnýn boylarý yaklaþýk bir metre ile 3 metre arasýnda deðiþen bu dev kertenkeleler Doða Koruma ve Milli Parklar Þanlýurfa Þube Müdürlüðü tarafýndan korunan yaþam alanlarý sayesinde çoðalmaya baþlandý.
ÇÖL VARANININ YAÞADIÐI YERLER
Çöl varaný (Varanus griseus) çöl ve yarý çöl alanlarda yayýlým gösteren bir canlý türüdür. En belirgin özellikleri; dillerinin uzun, ince ve uçlarýnýn çatallý olmasýdýr. Sýrt bölgesinin rengi genel olarak sarýmsý kahverengi ya da grimsi olur. Sýrtýnda koyu kahverengi ya da siyah, enine þeritler bulunur. Gündüzleri aktiftir. Genel olarak diðer küçük kertenkeleler, kemiriciler, avlayabildikleri kuþlar ve sürüngen yumurtalarýyla beslenirler. Ayrýca, topraðý kazabilir ve aðaçlara týrmanabilirler. Diþiler bir defada 10-12 kadar yumurta býrakabilir. Boylarý 100 santimetre (en fazla 130 santimetre) kadar olabilir. Çöl varaný türü Kuzey Afrika'dan Güneybatý Asya'ya, Afganistan, Pakistan ve Kazakistan'a kadar yayýlým gösterir. Türkiye'de ise 'Varanus griseus griseus' alt türü yaþamaktadýr. Bu alt tür, Kuzey Afrika ve Ortadoðu'da yaþamaktadýr. Çöl varaný, Güneydoðu Anadolu Bölgesi'nde Þanlýurfa Birecik, Ceylanpýnar ve Þýrnak Silopi'de görülmektedir.
Henüz kimse yorum yapmamýþ, ilk yorum yapan siz olun.