Þanlýurfa’nýn kültürel, tarihi ve turistik alanlarýnýn deðerlendirilmesi, geliþtirilmesi ve turizmden hak ettiði payý almasýný hedefleyen projelerin tanýtýmý ve protokol imza törenine; Vali Abdullah Erin, Büyükþehir Belediye Baþkaný Zeynel Abidin Beyazgül, Vali Yardýmcýsý Yeliz Yýldýzhan, Eyyübiye Belediye Baþkaný Mehmet Kuþ, Haliliye Belediye Baþkaný Mehmet Canpolat, Karaköprü Belediye Baþkaný Metin Baydilli, Viranþehir Belediye Baþkaný Salih Ekinci, GAP Bölge Kalkýnma Ýdaresi Baþkaný Mehmet Açýkgöz ve ilgili kamu kurum kuruluþlarýnýn temsilcileri ile basýn mensuplarý katýldý.
Tarihi alanlarý modern imar planýyla yeniden þekillendirecek ve turizm destinasyonuna dâhil edecek Güney Turizmi Projesi, Halilürrahman gölü ve çevresini yeniden düzenleyen, içerisinde Þanlýurfa Tasavvuf Müzesi, Sakal-ý Þerif ve Kadem-i Þerif Salonu, Hz. Ýbrahim Peygamber Külliyesi ile Peygamberler ve Bilim Adamlarý Külliyesinin yer alacaðý Halürrahman Projesi, Kurtuluþ Müzesi Projesi ve Ýbrahim Tatlýses Müzesi Projesinin tanýtým videolarýnýn sunulduðu toplantýda, katýlýmcýlar projelerle ilgili görüþ ve düþüncelerini dile getirdiler.
Þanlýurfa’nýn kültürel, tarihi ve turistik alanda büyük bir potansiyel barýndýrdýðýna inandýklarýný ifade eden Vali Erin, “Bu potansiyelin en iyi þekilde deðerlendirilmesi, tüm insanlýðýn hizmetine sunulmasýyla ilgili yoðun proje geliþtirmemiz inancý doðrultusunda projeler hazýrladýk. Turizm sektöründe büyük sýkýntýnýn yaþandýðý pandemi döneminde bile Þanlýurfa, çok daha fazla cazibe merkezi olmayý baþaran illerin baþýnda geliyor.
Ýnsanlar, Þanlýurfa’nýn tarihi turistik mekânlarýný ziyaret etmeye devam ettiler. 2021 yýlýnda sadece Göbeklitepe’yi 700 bin civarýnda insan ziyaret etti. Önümüzdeki dönemde çok daha yoðun bir ziyaretçi akýnýna uðrayacaðýmýzý deðerlendiriyoruz.
Bugün altýna imza atacaðýmýz projeler de gelecek insanlarýn Þanlýurfa’daki bu büyük zenginliðe daha kolay eriþebilecekleri ve ziyaret edebilecekleri hale getirecek çalýþmalarý içeriyor.” diye konuþtu.
Vali Erin, þehrin tarihi geçmiþi ve geleceði açýsýndan son derece önemli olan projelere ortak akýlla destek veren büyükþehir ve ilçe belediyeleri ile paydaþ kuruluþlara teþekkür etti.
Peygamberler þehri Þanlýurfa’da kazýlan her yerden tarih fýþkýrdýðýný ifade eden Büyükþehir Belediye Baþkaný Zeynel Abidin Beyazgül, Þanlýurfa Kalesi arkasýnda yapýlan düzenlemelerde ortaya çýkan tarihi eserlerin de turizme kazandýrýlacaðýný söyledi.
Þanlýurfa tarihiyle ilgili bugüne kadar kitaplarda ve hafýzalarda olan birçok hususun, uygulanacak projelerle görsele döküleceðini dile getiren Beyazgül, “Bu çok önemli bir çalýþma. Bunun, çok önemli sonuçlarý ortaya çýkacaktýr.
Görsele dökülen peygamberler ve âlimlerle ilgili çalýþmanýn yanýnda turizm destinasyonuna dâhil edilecek alanlarla Þanlýurfa hafýzalara kazýnacaktýr. Ayrýca, turist buraya geldiðinde daha fazla kalacak ve zamanýný çok daha deðerli kullanacaktýr. Þanlýurfa’ya büyük önem kazandýracak projelerin, þehrimize ve insanýmýza hayýrlý olmasýný diliyorum.” dedi.
Programda birer konuþma yapan Eyyübiye Belediye Baþkaný Mehmet Kuþ, Haliliye Belediye Baþkaný Mehmet Canpolat, Karaköprü Belediye Baþkaný Metin Baydilli, Viranþehir Belediye Baþkaný Salih Ekinci ve GAP Bölge Kalkýnma Ýdaresi Baþkaný Mehmet Açýkgöz de projelerin önemine deðinerek, Þanlýurfa için hayýrlý olmasýný dilediler. Tanýtýmý yapýlan ve uygulanmasý için protokolü imzalanan projeler þöyle:
GÜNEY TURÝZMÝ PROJESÝ
Medeniyetin beþiði olan Þanlýurfa’da bulunan yapýlar, Þanlýurfa’nýn turizmde hak ettiði yere gelmesi için büyük bir fýrsat oluþturuyor. Güney turizm projesiyle tarihi alanlar modern imar planýyla yeniden þekillenecek. Proje kapsamýnda, Harran tarihi kent merkezi, Bazda Maðaralarý, Soðmatar, Þuayp Þehri, Karahantepe ve Sefertepe gibi tarihin akýþýný deðiþtiren merkezler destinasyona alýnacak.
HALÝL-ÜR RAHMAN PROJESÝ
Peygamberler þehri Þanlýurfa'nýn en önemli merkezlerinden biri olan Halil-ür Rahman Gölü ve çevresi çaðýn gereksinimlerine uygun olarak projelendiriliyor. Ýçerisinde Þanlýurfa Tasavvuf Müzesi, Sakal-I Þerif ve Kadem-i Þerif Salonu, Hazreti Ýbrahim Peygamber Külliyesi ile Peygamberler ve Bilim Adamlarý Külliyesinin inþa edileceði projeyle, þehre gelen turistlerin konaklama sürelerini daha verimli kullanmalarý, yazýlý ve sözlü kültürde yaþayan deðerlerin görselleþtirilmesi amaçlanýyor.
KURTULUÞ MÜZESÝ PROJESÝ
Þanlýurfa’nýn düþman iþgalinden kurtuluþ mücadelesinin izlerini her köþesinde taþýyan ve tarih boyunca birçok amaca hizmet eden bina, aslýna uygun restore edilerek Kurtuluþ Müzesi oluyor. Þanlýurfa’nýn düþman iþgalinden kurtuluþ hareketini baþlatan 12’lerin kahramanlýklarýný gelecek nesillere aktarmak için teþhir, tanzim ve uygulama projesiyle þehrin yakýn tarihi bu müzede canlandýrýlacak.
ÝBRAHÝM TATLISES MÜZESÝ
Þanlýurfa’nýn baðrýndan yetiþmiþ birçok sanatçýsý bulunuyor. Bunlardan biride hiç kuþkusuz Ýbrahim Tatlýses, Dünya çapýnda Þanlýurfa’yý tanýtan sanatçý Ýbrahim Tatlýses’in doðduðu kâgir ev, müzeye dönüþüyor. Bu projeyle, müzik þehri olan Þanlýurfa’nýn deðerlerinin tanýtýlmasý, sahip çýkýlmasý ve yaþatýlmasý amaçlanýyor
Henüz kimse yorum yapmamýþ, ilk yorum yapan siz olun.