Yanlış Hesap Tescil ’den Döndü

Şanlıurfa mutfağının olmasa olmazlarından olan Şanlıurfa Çiğköftesi artık Şanlıurfa adı ile anılacak

Yanlış Hesap Tescil ’den Döndü

Kamu oyunda Şanlıurfa Mutfağına ve Şanlıurfa yöresine ait bir çok yemek türü ve çerezlerin Şanlıurfa’nın öz malı olmasına rağmen bir başka ilin adı ile anılmasına Şanlıurfalılar tarafından tepki ile karşılanmaktadır.

Tepkilerin başını çeken Şanlıurfa’ya ait olan çiğköftenin bir başka ilin adı ile anılması bu tepkilere duyarsız kalmayan 2011-2014 yılları arasında Şanlıurfa İl Özel İdaresi'nde Genel Sekreter görevi yapan, Büyükşehir yasası ile kurumun kapanması neticesinde ŞUSKİ Genel Müdürü olarak görev yapmış ve sonrasında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığında, Daire Başkanı olarak görev yapmış olup 27 Şubat 2016 tarih ve 2016/88 sayılı kararname ile Genel Müdür Yardımcısı olarak atanan Uğur Büyükhatipoğlu konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı. “Şanlıurfa Çiğköftesi halihazırda tescilli bir coğrafi işaret.18.03.2009 tarih ve 109 no ile Ticaret Sanayi Odası tarafından tescil ettirilmiş “ denildi.

COĞRAFİ İŞARET NEDİR?

Kısaca coğrafi işaret; "belli bir niteliği, ünü ve diğer özellikleriyle, bir yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş bir ürünü tanıtıp, gösteren işaretlerdir.

Bir bölgenin herhangi bir ürünü, halısı, kilimi, meyvesi, taşı, madeni, çeşitli malzemelerle oluşan işlemeleri diğer yörelerde üretilenlerden farklı olabilir. Bir yörede üretilen bir halı, kilim, kumaş, çini vb. bir ürün ün kazanmış olabilir. Bu ürünlerde o yörenin adının kullanılması, tüketiciler tarafından o ürünün belli bir kaliteye sahip olduğu şeklinde algılanıp, güvenilir bulunabilir. Tüketiciler söz konusu yöre adıyla satılan ürünleri, yörenin adına belli bir güven duyarak aynı nitelikteki diğer ürünlere tercih edebilirler.



29 A�ustos 2017 Sal� 11:47

http://www.urfa63haber.com/haber/yanlis-hesap-tescil-den-dondu-7706.html