EYYUBİYE BELEDİYE BİNASI; EYYUBİYEYE SIRTINI DEĞİL YÜZÜNÜ DÖNMELİDİR..

Eyyubiye Belediye Binası yeri hakkında Eyyubiye Belediyesine katkı sağlamak amaçlı olarak Mimarlar Odası ve Şehir plancıları odası görüşlerini açıkladı.

EYYUBİYE BELEDİYE BİNASI; EYYUBİYEYE SIRTINI DEĞİL YÜZÜNÜ DÖNMELİDİR..

Eyyubiye Belediye Başkanı Mehmet Ekinci Dün başkanlığında toplanan Belediye Meclis  toplantısında gündemin birinci konusu olan Belediye Başkanlık binasının yeri için yapılan çalışmalar hakkında bilgi alışverişinde bulunuldu. Konu hakkında bu gün Mimarlar Odası ve Şehir plancıları odası görüşlerini açıkladı. 

Yapılan açıklamada şu görüşlere yer verildi.

Çalışmanın amacını;

1; Yapılacak binanın Eyyubiyenin gelişim ve ıslah edilecek alanına yakın olması..kentsel gelişimi ve degişimi tetiklemesi..
2;Eyyubiyenin odak noktasında olması..
3;yapılacak binanın Eyyubiyeye ismini veren ve şehir tacı niteliğindeki Eyyup peygamber makamıyla ilişkili bir yerde konumlanması..
4;Arsa bedelinin belediye açısından yüksek bir miktara sahip olmaması.
5;Eyyubiyenin tarihi ve antik yapısının gelişimine ve ortaya çıkmasına katkı sunması..
6;Çevre yolu ve toki ile bağlantısının kolay olması..Temeli üzerinde geliştirdik..

Bu kriterlerimize yakın alternatif alanlardan biri olarak eski hayvan pazarının yerini tespit ettik...

Bu yer; Resim 2 de görüldüğü üzere Eyyubiye ilçemizin odak noktasındadır..yakınından geçen 50 metrelik yol artelinin tokiye bağlantı imkanının olması açısından önemli bir yerdedir..

Belediye binası ile Akçakale yolunun 30 metrelik dikey bir yolla birleştirilmesi ile Eyyubiye de yeni cazibe merkezi oluşturma imkanlarını ortaya çıkaracaktır..kentsel dönüşümü canlandıracaktır..

Bu yer aynı zaman sırtını antik Edessa nekropolüne dayaması,diğer yandan yüzünü yeniden düzenlenmesi gereken Eyyubiye varoşlarına dönmesi açısından önemli bir fırsattır..

Bir yandan Edessa antik alanı cazip hale gelecektir..Diğer yandan belediye binasının burada olması ile bu alana bir tampon oluşacak ve korunacaktır..Belediye açısından kültür varlıkları kuruluyla işbirliği halinde cazip alanlar oluşturma imkanı ortaya çıkacaktır...

Bu yer Eyyubiyenin en uygun yeni yerleşim alanı olmaya aday Akçakale,Antep çevreyoluna yakın bir bölgede bulunmaktadır..yani gelecegin Eyyubiyesi için önemli bir konumdadır..

Bu alan belediyeye aittir ve yaklaşık 7200 m2 dir..rekreasyon açısından büyüme imkanına sahiptir..

3. Resimde görüldüğü gibi bir tarafı yeşil alandır..

Belediyenin bu alana 10 katlı konut istemesi üzerine, Kültür Varlıkları Koruma kurulu bu alanı 2 katlı kamu hizmet alanı ve ilgili tesislerine dönüştürmüştür..
Fakat bu konuda fikrini aldığımız plancılar belediyenin özgün bir projeyle başvurması halinde bu alanın 3 veya 4 katlı belediye hizmet binasına dönüşeceği yolundadır..

Bu konuda gerek Kültürel Mirası koruma derneği,gerekse Şehir Plancıları odası olarak hertürlü katkıyı sunmaya hazır olduğumuzu kamuoyuna bildiririz..

Not; Biz bu çalışmayı başlattığımızda belediye henüz bir yer bulamamıştı..şimdi kamuoyuna açıklamamakla birlikte bir yer bulunduğu belirtilmektedir..Eyyubiyemize hayırlı olsun..İnşallah kriterlerimiz yol gösterici olur..

 


8 A�ustos 2017 Sal� 09:21

http://www.urfa63haber.com/haber/eyyubiye-belediye-binasi-eyyubiyeye-sirtini-degil-yuzunu-donmelidir-7541.html