ŞANLIURFA’NIN UNUTULAN TARİHİ

Kaderine terk edilen tarihi alanlardan bir tanesi de Şanlıurfa Suruç yolu 20. Kilometresinde bulunan sarı mağaralar. 3. Yüzyıla ait olduğu tahmin edilen sarı mağaralar turizme kazandırılmayı bekliyor.

ŞANLIURFA’NIN UNUTULAN TARİHİ

Üçüncü yüzyılda tarihi İpek Yolu üzerine kurulan Sarı Mağaralar dönemin Romalı Muhafız Komutanı ve Vali Avrelyus Dasyus tarafından seyahat eden vatandaşların konaklaması ve dinlenmesi için yapıldığı öğrenildi.

Mağaralar üzerinde yer alan ve eski Yunanca olarak bilinen Grekçe dilinde yazılmış kitabeler mağaraların yapılış amacını anlatıyor. Grekçe yazılmış kitabeleri Yurt dışında Türkçeye çeviren Selahattin Eyyubi Güler mağaraların turizme kazandırılarak Türkçe ve İngilizce bilgilendirmelerin yapılması gerektiğini savunuyor.

Mağara hakkında bilgi veren Güler; “Sarı Mağaralar Şanlıurfa’nın Suruç yolunda 20 kilometresinde tepede bulunuyor. Burayı önemli kılan en temel etken, mağaradaki girişte 3.yüzyıla ait Grekçe kitabedir. Bu kitabeyi defalarca görmüştük ama hakkında herhangi bir bilgimiz yoktu. Daha sonrasında yaptığımız bilimsel çalışma ve makalelerde böyle bir kitabenin olduğunu fark ettik. İlk yayınlanma tarihi 1896 yılıdır. Muhafız Komutanı ve Vali Avrelyus Dasyus tarafından Suruç surları inşa edilirken, yolcuların dinlenmesi için bir han, bir kuyu ve mağaraları yaptırmıştır. Tabi han ve kuyu günümüze ulaşmamıştır, sadece mağaralar ulaşmıştır. Avrelyus Dasyus’ta 3.yüzyılda Roma’nın bölge valisi ve alay muhafız komutanıdır. Kitabe eski Yunanca olan Grekçe ile yazılmıştır, günümüze bu dil kullanılmamaktadır. Kitabenin çok az bir kısmı günümüze ulaşmış olup çoğu tahrip olmuştur. Grekçe uzmanlarının okumasıyla biz bunu Türkçeye çevirebildik. Bu bölge dönemin Roma imparatorluğu için büyük önem taşıyor. Aynı zamanda bu Sarı Mağaralar tarihi İpekyolu üzerinde bulunuyor” ifadelerini kullandı.



13 Ekim 2015 Sal� 19:11

http://www.urfa63haber.com/haber/sanliurfanin-unutulan-tarihi-530.html