Beklenen Maaş Zammı ve Farklar Ağustosta

Bu ay ki maaşlarınız zamsız olacak. Hem yüzde 5 zammı ve enflasyonun yüksek çıkması halinde oluşacak fark hem de temmuzda alamadığınız zam farkı ağustos ayında alınacak.

Beklenen Maaş Zammı ve Farklar Ağustosta

Memur emeklileri kıdemine, göstergesine göre her ayın 1 ila 5'i arası maaşlarını alıyor. Aynı şekilde de SSK ve Bağ-Kur emeklilerine de yine kıdemine, emekli numarasına göre ayın 17'sinden sonra maaşları yatıyor.

Geçtiğimiz günlerde, temmuz maaşları ile ilgiliSosyal Güvenlik Kurumu (SGK): Ziraat Bankası'ndan maaş alan 320 bin 247 memur emeklisinin maaşlarının, arife günü olan 4 Temmuz Pazartesi yatacağını açıkladı.

TEMMUZDA ESKİ MAAŞA DEVAM

Pazartesi yatacak olan maaşlar, zamsız maaşlardır. Yani, haziran başında ne maaş alıyorsanız, şimdi de aynı maaşı alacaksınız. Memur emeklileri, toplu sözleşmeye göre, ocak-temmuz olmak üzere senede iki kere zam alıyor. 2016 yılına ait zam oranları da toplu sözleşmede yazıyor; bunlar da ocak ayı için yüzde 6, temmuz ayı için de yüzde 5. Eğer, enflasyon, beklenenden yüksek çıkarsa, bu zamların üzerine bir de enflasyon farkı geliyor. Nitekim, ocak-haziran enflasyonu yüzde 6'nın üzerinde çıkarsa, temmuz ayında emekliler enflasyon farkı alabilecek.

Enflasyon ise, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından, her ayın 4'ünde açıklanıyor. Ocak-haziran dönemi enflasyonu da 4 Temmuz, arife günü açıklanacak. Hal böyle olunca, gerek 1 Temmuz'da maaşı yatanların, gerekse de 4'ünde yatacak olanların zamlı maaş almaları zaten mümkün değil.

Peki 'yüzde 5 zam önceden belli değil mi?' Evet, belli ama Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) açısından bakarsak, enflasyonun da bilinmesi gerekiyor ki, hesaplama yapabilsin. Çünkü enflasyon yüzde 6'yı geçmezse, maaşlara sadece yüzde 5 zam yapılacak. Enflasyon yüzde 6'yı aşarsa, geçen oran, yüzde 5 zammın üzerine eklenecek. Örneğin, yüzde 0.50 geçti, o zaman yüzde 5'in üzerine bir de yüzde 0.6 eklenecek, temmuz maaşınız yüzde 5.6 artacak. İlk 5 aya bakarak, 6 aylık enflasyonun yüzde 6'nın üzerine çıkması mümkün gözükmüyor.

ENFLASYON BEKLENİYOR

Bu ayki maaşlarınız zamsız olacak. Hem yüzde 5 zammı ve enflasyonun yüksek çıkması halinde oluşacak fark hem de temmuzda alamadığınız zam farkı ağustos ayında alınacak.

haberler.com



2 Temmuz 2016 Cumartesi 12:03

http://www.urfa63haber.com/haber/beklenen-maas-zammi-ve-farklar-agustosta-2904.html