1-2-3 DERKEN 4. İTTİFAK YOLDA

8 parti 4'üncü seçenek tartışmaları için bir araya geliyor HDP’nin çağrısıyla EMEP, TKP, TİP, TÖP, SMF, Halkevleri ve EHP temsilcileri, “4. ittifak” gündemiyle bir araya gelecek.

1-2-3 DERKEN 4. İTTİFAK YOLDAHDP, EMEP, TKP, TİP, TÖP, SMF, Halkevleri ve EHP temsilcileri, Millet ve Cumhur İttifakı dışında 4. seçeneği tartışmak için bir araya geliyor.

HDP’nin çağrısıyla  EMEP, TKP, TİP, TÖP, SMF, Halkevleri ve EHP temsilcileri, “4. ittifak” gündemiyle bir araya gelecek. Cumhur ve Millet İttifakları karşısında halk seçeneğini oluşturma konusunda ilk defa bir araya gelecek siyasi partiler, ortak mücadelenin imkanlarını konuşacak.

SOL PARTİ KATILMAYACAKLARINI DUYURDU

HDP'nin çağrı yaptığı partiler arasında olan Sol Parti ise toplantıya katılmayacaklarını belirten bir açıklama yaptı. Sol Parti'den yapılan açıklamada, "Partimiz bu aşamada hangi koşullarda yapılacağı belli olmayan seçime ilişkin ittifak tartışmasına girilmesini doğru bulmamaktadır. HDP’nin çağrısıyla gerçekleşecek sınırları ve içeriği beli olmayan demokrasi ittifakı adlı çalışmanın parçası olmadığımızı kamuoyu ile paylaşırız" ifadeleri kullanıldı.

HDP'DEN "DEMOKRASİ İTTİFAKI" MESAJI VERİLMİŞTİ

HDP 27 Eylül’de açıkladığı “Demokrasiye, Adalete ve Barışa Çağrı Deklarasyonu”nda, tek adam rejimine karşı cumhurbaşkanlığı seçiminde ilkesel buluşmalarda yer alabileceği, parlamento seçiminde ise demokrasi ittifakının kurulması mesajını vermişti. HDP deklarasyonu açıklamasının ardından sol, sosyalist partiler, sendikalar, meslek odaları ve demokratik kitle örgütleriyle bir dizi görüşme gerçekleştirdi. Bu görüşmelerde HDP’nin deklarasyonu üzerine çeşitli değerlendirmeler, eleştiriler ve öneriler gündeme geldi.

HDP’nin yaptığı görüşmelerin yanı sıra üçüncü bir ittifak konusunda görüşmeler Emek Partisi, Sol Parti, TKP ve TİP tarafından da sürdürülüyor. Emek Partisi hafta sonu yaptığı “Bağımsız, demokratik bir ülke ve insanca yaşam bildirgesi” başlığıyla Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı'na karşı emek ve demokrasi güçlerine gerçek bir halk seçeneği oluşturma çağrısında bulundu.

 

Bir süredir partiler arasında süren ittifak görüşmeleri toplantının gündeminde olacak. HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar, Emek Partisi (EMEP), Halkevleri, Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF), Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP), Türkiye Komünist Partisi (TKP) ve Türkiye İşçi Partisi (TİP), Emekçi Hareket Partisi (EHP) Ankara’da bir araya gelecek. Bu toplantıda Cumhur ve Millet İttifakı karşısında üçüncü bir ittifak/mücadele birliği için ilk defa tüm partiler yan yana gelmiş olacak. Toplantıda partilerin birlikte mücadeleye ilişkin temel yaklaşımlarını paylaşmasının ardından, bir ortaklaşma ortaya çıkarsa yol haritasının planlanabileceğini belirtiliyor.

Öte yandan sadece siyasi partilerin değil, sendika, meslek odaları ve demokratik kitle örgütleriyle toplumun çeşitli kesimlerinin de demokrasi ittifakında yer alabilmesi ittifak konusunun önemli gündem başlıkları arasında bulunuyor. EVRENSEL



21 Nisan 2022 Per�embe 09:25

http://www.urfa63haber.com/haber/1-2-3-derken-4-ittifak-yolda-15158.html