MİLLET İTİFAKI 6 DEĞİL 2 PARTİ İLE SEÇİME GİRECEK

6'lı Masa 24 Nisan Pazar günü 3. kez toplanıyor. CHP lideri Kılıçdaroğlu masaya kendi cumhurbaşkanı adaylığını garantileyecek bir formülle gidiyor. Küçük partilerin liderleri CHP listelerinden seçime girecek... İşte Kılıçdaroğlu'nun masaya getireceği o plan...

MİLLET İTİFAKI 6 DEĞİL 2 PARTİ İLE SEÇİME GİRECEK

6'lı Masa 24 Nisan Pazar günü 3. kez toplanıyor. CHP lideri Kılıçdaroğlu masaya kendi cumhurbaşkanı adaylığını garantileyecek bir formülle gidiyor. Küçük partilerin liderleri CHP listelerinden seçime girecek... İşte Kılıçdaroğlu'nun masaya getireceği o plan...

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, 24 Nisan’daki 6'lı Masa toplantısına, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun iki alternatifli öneri sunmaya hazırlandığını iddia etti. Küçük partiler için "Meclis’e girebilmek için Kılıçdaroğlu’nu desteklemek zorunda kalacaklar" diyen Abdulkadir Selvi, Selvi, şu ifadeleri kullandı:

Birinci seçenek: CHP ve İYİ Parti listelerine girin

- Kılıçdaroğlu’nun, üçüncü ittifaka gerek olmadığı görüşünü savunup diğer partilerin CHP ve İYİ Parti listelerinden seçimlere girmesini önermesi bekleniyor. İYİ Parti buna pek sıcak bakmıyor.

İkinci seçenek: Küçük partiler CHP listelerine...

- Kılıçdaroğlu’nun ikinci önerisi ise diğer partilerin CHP listelerinden seçime girmeleri yönünde. Temel Karamollaoğlu, Ali Babacan ve Ahmet Davutoğlu’nu partilerinin güçlü olduğu yerlerden liste başı yapmayı, belirli sayıda ikinci adamlarına ise listelerde yer vermeyi önereceği söyleniyor. Gültekin Uysal Kılıçdaroğlu’na yakın olduğu söyleniyor. Belki bu seçimde Akşener onu istemeyebilir. Yani DEVA, GELEÇEK, DEMOKRAT ve SAADET Partisinin adayları CHP listelerinden girebilir.

Hangi lider nereden aday olacak?

Babacan Ankara’dan, Davutoğlu Konya’dan, Temel Karamollaoğlu ise İstanbul ya da Sivas’tan CHP listesinin ilk sırasından aday gösterilecek...

DAVUTOĞLU VE BABACAN’A AYAR

Gültekin Uysal attığı tweet’le Babacan ve Davutoğlu’na, “Cumhurbaşkanı adaylığı iddianızı bırakın, Kılıçdaroğlu’nun ortak cumhurbaşkanı adaylığına destek verin”, diye ayar çekti. Yoksa masada istenmiyorsunuz, mesajını verdi. Gültekin Uysal tam bir operasyon adamı. Davutoğlu ve Babacan’ın rahatsızlığına rağmen o tweet’i kaldırmadı. Bu durumda Davutoğlu ve Babacan ya o masaya oturmayacaklar ya da bu uyarıyı sineye çekecekler. Aldığım bilgiler, 24 Nisan’daki toplantıya katılacakları yönünde.

 

KILIÇDAROĞLU BİR ADIM DAHA YAKLAŞTI

İktidarın çıkardığı yeni seçim yasası en çok Kılıçdaroğlu’nun elini güçlendirdi dersem ne dersiniz? Yeni seçim yasasından önce pazarlık gücüne sahip olan küçük partiler, seçim yasasından sonra bu kozlarını kaybettiler. Tam aksine Kılıçdaroğlu’nun eli güçlendi. Karamollaoğlu, Babacan ve Davutoğlu, Kılıçdaroğlu kazanamaz tezlerinden vazgeçtiler. Meclis’e girebilmek için Kılıçdaroğlu’nu desteklemek zorunda kalacaklar.

KILIÇDAROĞLU’NU TEDİRGİN ETTİ

Ümit Özdağ’ın Mansur Yavaş’ı cumhurbaşkanı adayı göstermesi en çok kimi rahatsız etti derseniz... Kılıçdaroğlu da, Akşener de rahatsız oldu. Hatta iki lider apar topar Yavaş’ı davet edip aday olmadığını açıklamasını istedi. Kılıçdaroğlu özellikle tedirgin oldu. Cumhurbaşkanı adaylığı konusunda ciddi rakipleri olan Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş’ı denklemin dışına ittiğini düşünürken, sürpriz öneri ile pişmiş aşa soğuk su katıldığını düşündü.

İMAMOĞLU RAHATSIZ OLDU

Ama en çok Ekrem İmamoğlu rahatsız oldu. Öyle ki İmamoğlu ekibi, Mansur Yavaş’ın yıllar önce yaptığı bir konuşmayı servis etti.

Yavaş, “Birinci sıradaki Ağrılı, ikinci sıradaki Diyarbakırlı, üçüncü sıradaki Mardin Derikli. Ne yapılmak isteniyor? Mecbur muyuz Ağrılıyı seçmeye, Diyarbakırlıyı seçmeye?” diyor.

Mansur Yavaş da, Akşener’in yanında, “Benim belediyecilik anlayışıma göre bir belediye başkanı seçildiği andan itibaren sadece görevini yapmalı. Ne diğer siyasi partilere, siyasi partilerin genel başkanlarına laf söylemeli ne onların içişlerine karışmalı; işini gücünü yapmalıdır” diyerek İmamoğlu’na mesaj vermişti.

ÜÇÜNCÜ İTTİFAK

Temel Karamollaoğlu’nun üçüncü ittifak çıkışı ise İYİ Parti’den ziyade Kılıçdaroğlu’nu tedirgin etti. Neden?

Kılıçdaroğlu cumhurbaşkanı adayı olmak istediği için İYİ Parti, bu işi CHP’nin sorunu olarak görüyor. Kılıçdaroğlu ise cumhurbaşkanlığı seçiminde binde bir oya dahi ihtiyacı olduğu için üçüncü ittifakı doğru bulmuyor. Üçüncü ittifaka oy verenlerin cumhurbaşkanlığı seçiminde kendisine oy vermeyeceğini düşünüyor. O nedenle kapsamlı bir hazırlık yürütüyor



19 Nisan 2022 Sal� 14:58

http://www.urfa63haber.com/haber/millet-itifaki-6-degil-2-parti-ile-secime-girecek-15144.html