ROKETLÝ SALDIRI SONUCU BÝR ASKER ÞEHÝT OLDU
Doç.Dr. Ali Rýza ÖZTÜRKMEN

ÞANLIURFA TURÝZMÝ VE HARRAN ÜNÝVERSÝTEMÝZ

Doç.Dr. Ali Rýza ÖZTÜRKMEN
urfa63haber@gmail.com

 
19 Aðustos 2019 Pazartesi 16:12
Okunma: 48324
Yorum YapYazdýr
 

Þanlýurfa, tarihte dünya kültür ve medeniyetinin merkezi sayýlan ve arkeoloji literatüründe “Bereketli Hilal” olarak adlandýrýlmaktadýr Anadolu kültürü ve Mezopotamya kültürünü içine alan Þanlýurfa, tarih boyunca her iki kültürü yaþattýðýndan dolayý zengin bir kültür birikimine sahiptir.

Çavi tarlasý, Nevalý Çori, Þaþkan ve Göbeklitepe gibi arkeolojik alanlardaki bilimsel kazýlar sonucunda Dünyanýn en eski mimarlýk örneklerinin temelinin burada olduðunu ortaya koymuþtur.

Mimarlýk tarihi bu kadar eskilere giden Þanlýurfa, dinler tarihi açýsýndan da dünya kültüründe önemli bir yere sahiptir. Güneþ ve gezegenlerin kutsal tanýndýðý Paganizm’in merkez þehirleri Harran ve Soðmatar Þanlýurfa il sýnýrlarý içersindedir.

Þanlýurfa Hz. Ýbrahim, Þuayb Peygamber, Eyyub Peygamber, Elyesa Peygamberlerimizin yaþamýþ olmasýve Hz. Ýsa tarafýndan kutsanmýþ olmasý nedeniyle Musevi, Hýristiyan ve Müslümanlar tarafýndan “Peygamberler Þehri”- “Ýnançlar Diyarý” olarak adlandýrýlýr.

Þanlýurfa, bu gün de mimari dokusunun zenginliði ile Anadolu’nun önde gelen illeri arasýnda yer almakta ve bu özelliðinden dolayý “Müze Þehir” adýyla da tanýnmaktadýr. Ýlimizde Kültür Bakanlýðý’nca tescil edilmiþ 180 tarihi ev, 32 cami ve mescit, 5 kilise (bunlardan üç adedi camiye çevrilmiþ olup camilerle birlikte zikredilmiþtir), 7 medrese, 9 han, 8 hamam, 8 kapalý çarþý, 6 köprü, 13 çeþme, 2 sebil, 1 su kemeri, 1 su bendi, 2 anýt, þehir surlarý ve 1 iç kale bulunmaktadýr.

Þanlýurfa, otantik deðerini günümüze kadar koruyabilmiþ 8 adet kapalý çarþýsý ile Anadolu’nun önde gelen illerinden birisidir. Bu çarþýlarda icra edilen keçecilik, çulculuk, cülhacýlýk, saraçlýk, kürkçülük, kuyumculuk gibi geleneksel el sanatlarý günden güne azalmakta olmasýna raðmen halen canlýlýðýný muhafaza etmektedir.

Yukarýda zikredilen inanç deðerleri ve zengin mimari eser potansiyeline, il sýnýrlarý içersinde yer alan ve büyük bir þans seri olarak ayný güzergahta sýralanan Harran Þehri, Bazda Maðaralarý, Han el-Ba’rür Kervansarayý, Þuayb Þehri, Soðmatar Þehri ve Eyyub Nebi Köyü gibi merkezler de eklenince Urfa’nýn ne denli bir turizm potansiyeline sahip olduðu kendiliðinden ortaya çýkmaktadýr.

Son olarak da 2019 Yýlýnýn Göbeklitepe Yýlý ilan edilmesi Urfa’ya ilginin gittikçe artmasýna neden olmuþtur. Bu kadar çok kültür deðerlerine sahip Ýlimizin Ülkemize, dünyaya tanýtýlmasý ve alt yapýnýn saðlanmasý neticesinde bölgede önemli bir turizm ataðý yaþanacaðý, bu ataðýn bölgemiz ve ülkemiz ekonomisine çok büyük katkýlar saðlayacaðý gerçektir.

Bu vesileyle Harran Üniversitesi olarak bünyemizdeki Tarihi Kültür Evlerimizi iyileþtirmek, Halfeti’den taþýnmýþ Feyzullah Efendi Konaðýmýzý, içerisinde 5 büyük Yapay Göl barýndýran Osmanbey Yerleþkesinde Atatürk Arboretumu, El-Battani Kütüphanesi, 5000 kiþilik Merkezi Kafeterya, kapasitesi 300 - 400 arasý olan 8 Anfisi, Sosyal Tesisler, Amfi Tiyatro, Olimpik Kapalý Yüzme Havuzu ve 3000 kiþi kapasiteli Kapalý Spor Salonu ile baþta kongre turizmi olmak üzere tüm turizm sektörüne hizmet verebilecek potansiyeline sahiptir.

Üniversitemiz Turizm ve Otelcilik Yüksek Okulu olarak Eðitim-Öðretim faaliyetlerini sürekli olarak geliþtiren, mezunlarýnýn büyük çoðunluðunun istihdam açýsýndan turizm endüstrisinde tercih edildiði, yapmýþ olduðu akademik çalýþmalarla turizm biliminin geliþimine katký saðlayan, ayný zamanda turizm eðitiminde lider, marka bir okul olarak kentimize hizmete her zaman hazýrýz.

Ancak mevcut deðerleri en iyi þekilde yansýtmak ve gelen misafirlerimizi memnun edebilmek için mutlak olarak iþletme bilinci ve personel deneyiminin geliþtirilmesi esastýr. Turizm endüstrisinin çeþitli kollarýnda faaliyet gösteren iþletmelerin ve kamu kurumlarýnýn ihtiyaç duyduðu niteliklere sahip yönetici ve personel yetiþtirmeyi görev olarak almýþ bulunmaktayýz.

Turizm sektörünün tüm kollarýnda gerekli personel eðitimi, hijyen uygulamalarý, konaklama ve karþýlama hizmetlerinin tüm dallarýnda eðitim – destek vermek üzere hazýrýz. Ýlimiz her geçen gün daha da çok büyüyen turizm potansiyelini kalite artýrýmý ve eðitimle geliþtirecek, elde edilen katma deðeri arttýracaktýr.

 
19 Aðustos 2019 Pazartesi 16:12
Okunma: 48324
Yorum YapYazdýr
(0 Yorum Yapýldý)Yorumlar
<p>Henüz kimse yorum yapmamýþ, ilk yorum yapan siz olun.</p>
 
Yazarlar
Yazarlar RSS Beslemesi
 
 
Gazete Manþetleri
 
Son 24 Saat
Haberler RSS Beslemesi
 
Lig Puan Durumu
 
Takýmlar
O
G
B
M
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
 
Þampiyonlar Ligi
 
UEFA Avrupa Ligi
 
Alt Lig
 
 
Anket
YEREL SEÇÝMLERDE OYUNUZU KÝME VERÝRÝSÝNÝZ?
ADAYA
PARTÝYE
 
Namaz Vakitleri
 
  • Ýmsak05:09
  • Güneþ06:47
  • Öðlen12:19
  • Ýkindi15:11
  • Akþam17:31
  • Yatsý18:57
 
Tarihte Bugün
1917 - Bolþevik lider Lenin sürgünde bulunduðu Ýsviçre'den Rusya'ya döndü ve Sosyalist Devrim'in baþlatýlmasý çaðrýsýnda bulundu.
1925 - Tanin gazetesi süresiz kapatýldý.
1941 - II. Dünya Savaþý: 500 Alman uçaðý Londra'yý bütün gece bombaladý.
1943 - Dr. Albert Hofmann, LSD'nin psychedelic (sanrý yaratan, hayal gördüren) etkilerini keþfetti.
1946 - Suriye, Fransýz Mandasýyken baðýmsýzlýðýný kazandý.
1959 - Ankara Üniversitesi'nde okuyan bir grup genç Said-i Nursi'ye "Ankara Üniversitesi Nur Talebeleri" imzasýyla Þeker Bayramý tebriði gönderdiler.
1968 - Türkiye Ýþçi Partisi (TÝP) yöneticileri Rýza Kuas ve Prof. Sadun Aren hakkýnda Akdeniz Ülkeleri Ýlerici ve Anti emperyalist Partiler Konferansý'na katýldýklarý için soruþturma açýldý.
1971 - Türkiye Ýþçi Partisi yönetimine "Kürtçülük" iddiasýyla dava açýldý.
1972 - Ýnsanoðlunun 5. ay yolculuðu 'Apollo 16' uzay aracý ile baþladý.
1973 - Türkiye Halk Kurtuluþ Partisi-Cephesi (THKP-C) davasý baþladý. 256 sanýktan 10'u için idam istendi.
1974 - Eski Demokrat Partililere siyasal haklarý geri verildi.
1975 - Baþkent Phnom Penh'in düþüþüyle, Kamboçya Kýzýl Kmerler'in kontrolüne girdi.
1982 - Eski CHP Genel Baþkaný Bülent Ecevit, Sýkýyönetim Askeri Mahkemesince tutuklandý.
1984 - Kültür ve Turizm Bakaný Mükerrem Taþçýoðlu, "Çýplak denize girmek isteyen turist Türkiye'ye gelmesin" dedi.
1984 - Orhan Pamuk "Sessiz Ev" adlý eseriyle Madaralý Roman Ödülü'nü aldý.
1988 - FKÖ ikinci komutaný Ebu-Cihad, Ýsrail askerleri tarafýndan öldürüldü.
1994 - Kamuoyunda "RTÜK Yasasý" diye bilinen Radyo ve Televizyonlarýn Kuruluþ ve Yayýnlarý Hakkýndaki Kanun" Meclis'de kabul edildi.
1995 - Güney Afrika Cumhuriyeti aðýr insan haklarý ihlalleri olduðu gerekçesiyle Türkiye'ye silah ambargosu koydu. Ambargo 16 Nisan 1997'de kaldýrýldý.
1999 - Harvard Üniversitesi, Tansu Çiller'e fahri doktorluk verilmediðini açýkladý.
2001 - Eski Diyarbakýr Emniyet Müdürü Gaffar Okkan suikastý zanlýlarýndan olduðu belirtilen Mehmet Fidancý, Ýstanbul'da yakalandý.
2007 - Amerika Birleþik Devletleri'nin Virginia Teknik Üniversitesi'nde Cho Seung-Hui adlý öðrencinin gerçekleþtirdiði silahlý saldýrýda, kendisi de dahil 33 kiþi öldü, 29 kiþi yaralandý.
 
Arþiv
 
 
Kurumsal

Ýçerik

GÜNDEM

SÝYASET

DÜNYA

Yukarý Çýk