Urfa Büyüdü Ancak…

Kısa adı ASKON olan Anadolu Aslanları İş adamları Derneği Şanlıurfa Şube başkanı Orhan Şahin ihracat rakamlarını değerlendirdi.

Urfa Büyüdü Ancak…

Şanlıurfa için büyümenin mutluluk verici olduğunu belirten Şahin, ancak büyümenin yeterli olmadığını söyledi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) 2015 yılı ihracat rakamlarını açıkladı. Şanlıurfa yıllardır olduğu gibi bu yılda Mobilya,Kağıt ve Orman Ürünleri ile ihracat rakamlarında sektör bazında il birincisi oldu.

Türkiye geneli toplam ihracat yüzde 8.7 kayıpla 143 milyar 730 milyon dolar olarak gerçekleşirken, 2015 yılında 256.514,73 dolar ihracat yapan Şanlıurfa geçen yıla göre % 4,5 büyüme gösterdi.

Şanlıurfa’nın ihracat rakamındaki en büyük payı 102.857.000,37 dolar ile Mobilya,Kağıt ve Orman Ürünleri oluşturdu.

2014 yılında Şanlıurfa’da 245 milyon 578 bin dolarlık ihracat rakamına ulaşılmış, tüm illerin değer sıralamasında bölgedeki birçok ilin gerisinde kalarak Şanlıurfa 36. Sırada yer almıştı.

Şanlıurfa 2015 yılında 6 basamak yükselerek yine bölge illerin bazılarının gerisinde kalarak 30. sırada yer buldu.

Şanlıurfa 2015 yılında en fazla ihracat yaptığı ülkelerin başında 103 Milyon 468 bin dolar ile Irak oldu. Suriye’ye ise 49 milyon 393 bin dolarlık ihracat gerçekleşti.

2015 yılı ihracat rakamlarının yine bölgedeki bazı illerin altında kalmasının üzücü ancak büyümenin helede içinde bulunduğumuz şartlar altında büyük bir gelişme olduğunu dile getiren Şahin,” Türkiye’nin ihracat rakam seviyesi düşerken Şanlıurfa’nın ihracat rakamı artmıştır.

Şahin, “Şanlıurfa’nın ihracat rakamlarının istediğimiz seviyelerde olmayışının en büyük sebepleri arasında bugüne kadar Şanlıurfa’mızla özdeşleşmiş bir markamızın olmayışı yada diğer bir deyimle ürünümüzü henüz mamul hale getiremeyişimizdir.Gerçekten ihracat yaptığımız ürünlerin Şanlıurfa’da üretilip üretilmediğine bakmamız gerekli yerli yatırımcılarımız maalesef bu konuda geri durmaktadır, ilimizde 500 bine aşkın Suriyeliyi misafir ediyoruz bunun eksi ve artılarıda göz önüne alınmalıdır. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı ve Şanlıurfa milletvekili Faruk Çelik’ten Şanlıurfa milletvekili olması hasabiyle desteklerini alarak işgücüne yönelik çalışmaların artırılması ve ürünün mamul hale getirilmesi konusunda yapılacak çalışmalara destek vermesini beklemekteyiz.”

Şahin, “Bakanımızdan Şanlıurfa’ya pozitif ayrımcılık yapmasını ve Şanlıurfa ile özdeşleşmiş bir markanın oluşturulması için özel sektör veya kamu gücünü kullanarak Tarım’ın, Turizmin ve Gap’ın başkenti olan Şanlıurfa’mıza kazandırmasını bekliyoruz.” Dedi.

 



7 Ocak 2016 Per�embe 23:09

http://www.urfa63haber.com/haber/urfa-buyudu-ancak-974.html