ORPHEUS MOZAİK’İ EVİNE DÖNDÜ

Antik Yunan mitolojisinde müzik, şiir gibi kavramlarla özdeşleştirilen ozan Orpheus’un vahşi hayvanları ehlileştirme sahnesinin yer aldığı Roma Dönemi’ne ait Mozaik panonun MS. 194 yılına ait olduğu biliniyor.

ORPHEUS MOZAİK’İ EVİNE DÖNDÜ

1998 yılında tarihi eser kaçakçıları tarafından ve bir yıl sonra Amerika Birleşik Devletleri’n deki Dallas Sanat Müzesi tarafından bir müzayede satın alınan eser burada sergilenmeye başlamıştı. Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkililerinin eserin bu müzede bulunduğunu tespit etmesinin ardından gerçekleştirilen mutabakatlar sonrasında Orpheus Mozaiği  3 Aralık 2012 tarihinde Türkiye’ye teslim edildi  ve eser 09 Aralık 2012 tarihinde İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü’nde sergilendi.
MOZAİK YUVASINA DÖNDÜ ANCAK BİLEN YOK
İstanbul’dan sonra yuvasına getirilerek  Şanlıurfa Arkeoloji Müzesinde kendisi için hazırlanan özel bölümde sergilenmeye başlanan Orpheus Mozaiği ile ilgili yeterli tanıtımın yapılamaması kent için önemli eksiklikler arasında yer alıyor.  Dünya genelinde bilinen ve görülmeye değer eserler arasında yerini alan Orpheus Mozaiğinin kentte sergilendiğini bilen az sayıda kişi bulunuyor.
MOZAİKE ÖZEL BÖLME
Mozaik müzesinde bulunan Orpheus mozaiği müzede ayrı bir bölmede tutuluyor ve sadece özel ziyaretçilere açık tutuluyor.



11 Ekim 2015 Pazar 02:16

http://www.urfa63haber.com/haber/orpheus-mozaiki-evine-dondu-505.html