Vali Tuna’dan Suriyeli Öğrencilere Türkçe Öğretim Seti

Şanlıurfa Valisi Güngör Azim Tuna; Suriyeli öğrenciler için hazırlanan Türkçe Öğretim Seti dağıtım programına katıldı.

Vali Tuna’dan Suriyeli Öğrencilere Türkçe Öğretim Seti

Haliliye ilçesindeki Milli Eğitim Müdürlüğü Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen etkinlikte Suriyeli öğrencilere seslenen Vali Tuna: “Biz bu coğrafyada sadece aynı dili konuşan insanlar olarak değil, aynı tarihi, aynı medeniyeti, aynı mazi ve istikbali paylaşanlar olarak da kader ortaklarıyız. Bu geniş coğrafya üzerinde toprağa dökülen her bir damla gözyaşı, bizim hepimizin ortak acısının ifadesidir. Tıpkı kardeşler gibi, tıpkı bir ailenin fertleri gibi dertlerimiz, elemlerimiz ve hüzünlerimiz, sevinç ve coşkularımız birdir ve beraberdir. Diller, lehçeler, şiveler, ağızlar farklı olabilir, aramıza sınırlar mesafeler girmiş olabilir. Şehrimizde bir süredir misafirimiz olan Suriye halkının temel ihtiyaçlarını ve gereksinimlerini karşılamak için devletimiz bütün unsurlarıyla seferber olmuştur. Şehrimizde bulunan yaklaşık 400 bin Suriyeli misafirimiz için temel barınma ihtiyaçlarının yanı sıra savaşın uzaması ve Suriye’de devam eden sorunlar sebebiyle eğitim ihtiyaçları da devletimizce karşılanmaktadır. Şehrimizde yaklaşık 56 bin civarında Suriyeli öğrenci okullarımızda eğitim görmektedir. Sizler kardeş Suriye halkı olarak Şanlıurfa’da misafirimizsiniz. Bizler Türkiye Cumhuriyeti Devletinin bizlere verdiği yetki ve sorumluluk içinde sizlere ve ailelerinize Ensar gibi hizmet etmekle mesulüz” dedi.

 

Türkiye’nin, tarih boyunca mazlum milletlere, kardeşlik duygusuyla zor günlerde destek olduğunu belirten Vali Tuna, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Türkiye’de bulunduğunuz süre zarfında Türkçe öğrenmeniz bizim için çok önemlidir. Türkçe dünya dilleri arasında önemli bir yere sahiptir. Dünyada yaklaşık 200 milyondan fazla Türkçe konuşan insan bulunmaktadır. Miladi 1000 yılından bugüne Arapça ve Türkçe arasında yakın bir ilişki bulunmaktadır. Türkçe’nin en önemli kitaplarından biri olan Divan-ü Lügat-it Türk Araplara Türkçe öğretmek maksadıyla 11. Yüzyılda Kaşgarlı Mahmut tarafından yazılmıştır. Bu tarihsel derinlik bugün farklı şartlarda da olsa bizi birbirimize bağlamaktadır. Bizler kendinizi Türkçe ifade edebilmeniz ve eğitim hayatınızın aksamadan devam etmesi için gayret göstermekteyiz. Suriyeli çocuklarımız için 10 Bin Türkçe öğretim setini dağıtacağımız bugün kardeşliğimizi daha da pekiştireceğimize inanmaktayım. Artık Türkçe öğretmenlerimizin de yabancılara Türkçe öğretimi alanında kendilerini yetiştirmesi ve bilgi eksikliklerini gidermesi son derece mühimdir. Bu sebeple İstanbul Üniversitesi Dil Merkezinin akademik tecrübesiyle bir eğitim semineri tertip ettik. Emeği geçen arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Bu vesileyle hepinize başarılı bir eğitim-öğretim yılı diliyorum.”

 

Konuşmasının ardından Vali Tuna, Suriyeli öğrencilere Türkçe Öğrenim Seti dağıtarak başarılar diledi. Programda ayrıca Suriyelilere Türkçe eğitimi verecek olan öğretmenlere de sertifikaları takdim edildi. 

Etkinlikte, Şanlıurfa Valisi Güngör Azim Tuna’nın yanı sıra, Karaköprü Kaymakamı Mustafa Kutlu, İl Milli Eğitim Müdürü Metin İlci, Haliliye İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Vural ve Türkçe öğretmenleri de hazır bulundu. Kitap dağıtımının ardından, Türkçe öğretmenlerine yönelik düzenlenen eğitim seminerine geçildi. 



14 Ekim 2016 Cuma 21:17

http://www.urfa63haber.com/haber/vali-tunadan-suriyeli-ogrencilere-turkce-ogretim-seti-4327.html