BAŞKAN YAVUZ FISTIK ÜRETİCİLERİ İÇİN İYİLEŞTİRME YAPILMALI

Yeniden Refah Partisi Şanlıurfa il başkanı İsmail Yavuz Karaköprü İlçesine bağlı büyük salkım kırsal mahallesinde fıstık üreticileri ile bir araya gelerek sorunlarını dinledi.

BAŞKAN YAVUZ FISTIK ÜRETİCİLERİ İÇİN İYİLEŞTİRME YAPILMALI

İl başkanı İsmail Yavuz ve beraberindekiler Büyük Salkım Mahalle Muhtarı Müslüm Doğan ve fıstık üretici çiftçilerin katılımı ile düzenlenen toplantıda çiftçilerin sorunlarını dile getirdi. Başkan Yavuz konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Bilindiği üzere günümüzde mazot, gübre, ilaç vb. tarımsal ihtiyaçlara yapılan zamlar ve enflasyon karşısında diğer üreticiler gibi fıstık üreticileri de olumsuz etkilendi. Bu etkiyi en aza indirmek için devlet belli kesimlerde iyileştirmeler de bulundu. Ancak fıstık üreticileri için herhangi bir iyileştirme yapılmadı.

Fıstık üreticileri randımanlı bir şekilde ürün alabilmek için 20 yıl hiçbir gelir elde etmeden, sadece masraf yaparak fıstığı bu noktaya getiriyor. Ancak fıstığı yetiştirdikten sonra pazarda hak ettiği fiyata satamıyor, fıstık hak ettiği değeri görmüyor. Buna yönelik olarak yetkililerden ve devletimizden Fıstık Üreticisi çiftçiler olarak taleplerimizi dile getirmek istiyoruz.

TABAN FİYAT UYGULAMASI

Devletimizin fındık, buğday vb. tarım ürünlerine uyguladığı taban fiyat uygulamasını fıstık için de talep ediyoruz. Bu şekilde İşin uzmanları olan bir ekip tarafından belirlenen taban fiyat uygulaması sayesinde fıstık üreticisinin verdiği emeğin karşılığının alınması sağlanarak piyasa belirleyicilerinin (Tüccar) üreticiyi uğrattıkları zarardan kurtarırlar. Böylece tüccarlar çiftçilerin verdiği emekleri hiçe sayıp değerinin çok altında satın alarak 4-5 katı fiyata satamayacaklar. Bununla birlikte ürünün üreticiden tüketiciye ulaştırılana kadar oluşan fahiş fiyat farkının önüne geçilmiş olacak.

DESTEKLEME

Bilindiği gibi daha önceki yıllarda dönüm başı fıstığa verilen 50 TL destekleme 20 TL ye düşürüldü. Bu desteklemeyi alabilmek için yapılan masraflarda dönüm başı 20 TL yi geçti. Yanı bu şartlarda destekleme almak isteyen bir çiftçi otomatikman zarar ediyor. Buna yönelik olarak iyi tarım uygulamasına tabi tutulan fıstığa verilen desteklemenin hak ettiği değerde verilmesini talep ediyoruz. 10 yıl boyunca ürün alınmayan fıstığın yetiştirme döneminde de çiftçinin yıllık masraflarını karşılayacak şekilde destek talep ediyoruz.

TMO ALIM YAPSIN

TMO'nun alım yaptığı tarım ürünlerinde belli bir fiyat skalası olduğu için çiftçi mağduriyeti aza indirgenmeye çalışılıyor. Bundan dolayı fıstık çiftçisinin emeğinin korunması için TMO tarafından taban fiyat uygulaması ile fıstık alımı yapılmasını talep ediyoruz.

DOĞAL AFET DESTEKLEMESİ

15 ile 20 yıl yetiştirme sürecinden sonra fıstık var, bir yıl ürün veriyor, bir yıl vermiyor. Ürün verdiği yıl da maalesef küresel ısınmanın etkisi altında son yıllarda doğal afetler yüzünden ürünün hem kalitesi hem de verimi düşüyor. Kuraklık, aşırı yağış, dolu, don, güneş çarpması vb. doğal unsurlardan çokça etkilenen fıstığın, üreticiyi mağdur etmemesi için bu afetlerin olduğu bölgelerde inceleme yapılmasını ve zarar gören çiftçilere bireysel olarak destek verilmesine ihtiyaç vardır. Fıstık diğer ürünlerden farklı olarak 50 metrelik mesafelerde bile doğal afetlerden farklı olarak etkilendiği için bölgesel yapılan değerlendirmeler yerine daha dar kapsamlı alanlarda inceleme yapılmasını istiyoruz. Fıstık üreticilerimizin taleplerini en kısa sürede karşılık bulması ve değer verilmesini umuyoruz. Unutmayalım ki köylü milletin efendisidir.



8 A�ustos 2022 Pazartesi 17:25

http://www.urfa63haber.com/haber/baskan-yavuz-fistik-ureticileri-icin-iyilestirme-yapilmali-15524.html