ORMANLARDA MANGAL YAKMAK YASAK MI?

Ormanlarda mangal yakmak hususunda herhangi bir yasaklama durumu olup olmadığı merak konusu oldu.

ORMANLARDA MANGAL YAKMAK YASAK MI?

İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının 2022/02 Orman Yangınlarına Karşı Alınacak Tedbirler Genelgesi doğrultusunda"Orman Yasasının 31 ve 32. maddesi kapsamında olan köyler/mahalleler başta olmak üzere; orman içi, orman bitişiği ve ormanla ilişiği olmayan köyler/mahallelerde anız, bağ-­bahçe, zeytinlik ve tarla temizliği gibi nedenlerle ağaç, dal ve her türlü bitki örtüsünün yakılması yasaktır.

Orman alanı civarındaki tesisler ile sanayi kuruluşları, orman alanlarını etkileyebilecek her türlü faaliyet nedeniyle oluşabilecek yangın riskine karşı, önleyici bütün tedbirleri eksiksiz alacaklardır. Enerji nakil hatlarının yapımı ve bakımı ile ilgili kuruluşlar (BEDAŞ, AYEDAŞ ve TEİAŞ) enerji hatlarının özellikle ormanlık alanlardan geçen bölmelerinde gerekli bakımları gerçekleştirecek, yangın riskine karşı her türlü tedbiri alarak, gerektiğinde enerji kesintisi uygulayacaklardır."

Alınan karar gereği tüm belediyelerin, orman içi, orman kenarı ve bitişiğinde bulunan çöp toplama alanları çevresinde koruma bandı oluşturacağı belirtilen açıklamada, yangın riskine karşı gerekli iş makinelerinin hazır bulundurulacaktır.

Açıklamada, kaymakamlıklar ile Orman Bölge Müdürlüğü koordinasyonunda genel kolluk ve orman kolluğundan oluşturulan denetim ekiplerinin etkin bir şekilde gözetim ve denetim yapacağı ifade edildi. .”

 

İlgi genelge Kapsamında Doğa Koruma ve Milli Parklar 3. Bölge Müdürlüğüne bağlı Şanlıurfa Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğüne ait personeller oluşabilecek olumsuzluklara karşı Gölpınar Tabiat Parkında piknik amaçlı gelen vatandaşların Mangal, Semaver ve buna benzer etkinlikler için Mesire yerinde ateş yakılması yönünde vatandaşlar bilgilendirilerek olabilecek olumsuzluklar için uyarılarak gece geç saatlere kadar denetimlerini sürdürüyor.

 



8 A�ustos 2022 Pazartesi 20:48

http://www.urfa63haber.com/haber/ormanlarda-mangal-yakmak-yasak-mi-15523.html