HARRAN ÜNİVERSİTESİ HASTANESİNDEN HAYAT KURTARIN KURALLAR

Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Öğretim Üyesi Dr. Mehmet Reşat Ceylan, 5 Mayıs Dünya El Hijyeni Günü nedeniyle hastanede seminer düzenledi.

HARRAN ÜNİVERSİTESİ HASTANESİNDEN HAYAT KURTARIN KURALLAR

Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Öğretim Üyesi Dr. Mehmet Reşat Ceylan, yapmış olduğu açıklamada “Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) özellikle sağlık hizmetlerinde el hijyeninin önemine dikkat çekmek üzere 2009 yılından itibaren her 5 Mayıs gününü Dünya El Hijyeni Günü olarak ilan etmiştir”. dedi.
DSÖ “Saniyeler Hayat Kurtarır, Ellerinizi Temizleyin ve Hayat Kurtarın” sloganıyla duyurduğu bu günde özellikle sağlık çalışanlarının, bunun yanında hasta ve yakınlarının el hijyenine uyumunu artırmayı hedeflemiştir. Bu yıl, COVID-19 salgınına denk gelmesi nedeniyle, el hijyeni konusundaki farkındalık da artmış ve daha bir önem kazanmıştır. İfadesini kullanan Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Öğretim Üyesi Dr. Mehmet Reşat Ceylan, “Temiz sağlık bakımı, Birleşmiş Milletlerin önümüzdeki 10 yıl içinde küresel olarak ele alınması gereken en acil sorunları arasında yer almaktadır”. dedi.
El Hijyeni; COVID 19 dahil olmak üzere tüm mikroorganizmaların yayılmasını önleyebilecek en kolay ve en etkili yöntemdir. Özellikle pandemi döneminde enfeksiyonların önlenmesinde ve kontrolünde; el hijyeninin önemi global olarak kabul edilmiş, ciddi anlamda el hijyeni uygulamaları pekiştirilmiştir. El yıkama, bilindiği üzere enfeksiyon kontrol önlemlerinin en kolay uygulanabilen ve en etkili yöntemlerinden birisidir.

Özellikle sağlık çalışanlarının davranış değişikliğinde bulunması, yani el hijyeni uygulanmasını artırması ile sağlık bakım hizmeti veren kuruluşlarda enfeksiyonların yayılımı engellenebilecektir. Böylelikle de milyonlarca kişinin hayatı kurtulacaktır.
Kirli ve/veya mikroorganizma ile kontamine eller ile hastalar arasında mikroorganizma transferi yapılabildiği artık kanıtlanmış bir gerçektir. Hastalar arasında nakledilen mikroorganizmalar arasında dirençli mikroorganizmalar da bulunabilmektedir. Bu durum da hastalar da ölümcül sonlanabilen Sağlık hizmeti ilişkili enfeksiyonlar (SHİE) gelişme riskini doğurmaktadır.
Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Öğretim Üyesi Dr. Mehmet Reşat Ceylan, açıklamasının devamında bulaş genellikle beş aşamalı bir yoldan sonra gelişmektedir.
1. Sağlık çalışanının hasta veya hasta çevresindeki eşyalara dokunması ile mikroorganizmaların ellere bulaşmakta,
2. Ellere bulaşan mikroorganizmalar eller üzerinde 2-60 dakika canlı kalabilmekte,
3. Kontamine yüzeylere dokunmak ile ellere veya eldivenlere Gram-negatif basiller, Staphylococcus aureus, Enterokoklar veya Clostridium difficile rahatlıkla bulaşabilmekte,
4. Sağlık çalışanlarının yeterli oranda el hijyeni uygulamaları sonucunda ellerine yerleşmiş olan mikroorganizmaları rahatlıkla bir diğer hastaya bulaştırabilmekte,
5. Mikroorganizma ile kontamine olmuş ellerle çalışan sağlık çalışanları hasta veya hasta çevresine dokunarak direct temas yoluyla mikroorganizmayı bulaştırabilmektedir.


Dr. Ceylan, “Sağlık hizmetinden yararlanan her 10 hastadan birinde, ameliyat geçiren hastaların ise %32’sinde ameliyat sonrası dönemde SHİE gelişebilmektedir. Gelişen bu enfeksiyonların da yaklaşık %51’inde etkenler dirençli mikroorganizmalardır. Bu nedenledir ki; DSÖ ve sağlık otoriteleri antimikrobiyal direncin yayılımını önlemede enfeksiyon kontrol önlemlerinin geliştirilmesi ve el hijyenine uyumun artırılmasının öncelikli olması gerektiğini vurgulamaktadırlar”.
Sağlık hizmeti ilişkili enfeksiyonlar hastalarda sakatlanmalara ve ölümlere, bunların yanı sıra ciddi bir ekonomik kayba da yol açmaktadır. Bu nedenle DSÖ sağlık çalışanlarına “Saniyeler Hayat Kurtarır, Ellerinizi Temizleyin ve Hayat Kurtarın” kampanyasına katılmayı önermektedir. Böylelikle dünya genelinde yılda yaklaşık 8 milyon hastanın hayatını kurtarmak mümkün olabilecektir. Unutulmamalıdır ki, temiz eller sağlık sistemini daha güvenli hale getirecektir. DSÖ bu amaçla bir kampanya başlatmış olup, ana hedef sağlık çalışanlarının doğru zamanda ve doğru şekilde el hijyeni uygulamasını artırmayı hedeflemektedir. Bunun yanı sıra başta Enfeksiyon Kontrol Komiteleri, Hastane Yöneticileri ve Sağlık Otoritelerini bu kampanyaya aktif olarak katılmaya davet etmektedir. Böylelikle de enfeksiyon kontrol önlemlerinin ve el hijyeninin önemini vurgulayarak dirençli mikroorganizmaların yayılımı durdurulabilecektir.

Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Ahmet Güzelçiçek, 5 Mayıs Dünya El Hijyeni günü için “Saniyeler Hayat Kurtarır, Ellerinizi Temizleyin ve Hayat Kurtarın” kampanyası kapsamında DSÖ bir takım harekete geçirici mesajlar yayınlamıştır. İfade ederek
1.Hemşireler: “Temiz ve güvenli bakım sizinle başlar.”
2.Ebeler: “Elleriniz anneler ve bebekler için fark yaratır.”
3.Liderler: "Hemşireleri ve ebeleri temiz bakım sağlama konusunda güçlendirin."
4.Hastalar ve Aileleri: "Sizinle birlikte daha güvenli bakım.
Sağlık çalışanları: Ellerini temizlemeleri için meslektaşlarınıza örnek olup öncülük ettiğiniz için teşekkür ederiz.
Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Ahmet Güzelçiçek, hastanede yapılan Sağlık hizmeti kullanıcıları(Hasta ve Hasta yakınları): El hijyeni kampanyası ve seminer etkinliği düzenlediği için Hastanemiz Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Öğretim Üyesi Dr. Mehmet Reşat Ceylan’a teşekkür belgesi takdim ederek, katılan herkese teşekkür etti.



6 May�s 2022 Cuma 11:09

http://www.urfa63haber.com/haber/harran-universitesi-hastanesinden-hayat-kurtarin-kurallar-15216.html