O İLÇEYE AYÇİÇEK YAĞI FABRİKASI KURULUYOR

Türkiye'nin hububat ambarı durumunda olan ilçeye Ayçiçek yağı fabrikası kurulması planlanıyor

O İLÇEYE AYÇİÇEK YAĞI FABRİKASI KURULUYOR

Yüzölçümü olarak Dünya'da 67 Ülkeden büyük olan ve Türkiye’nin en büyük tarım ve hayvancılık üretim merkezi olan Ceylanpınar TİGEM çiftliği Türkiye'nin hububat ambarı olmasının yanı sıra Türkiye'nin yılık tohum üretiminin yüzde 20'sını tek başına karşılama kapasitesi nedeniyle ülkenin tohum üretim üssü olarak stratejik bir işlev görüyor.

Ceylanpınar Çiftliği 1.6 milyon dönümlük alana sahip tarım alanında yıllık olarak Türkiye’nin tohum üretiminin yüzde 20’sini tek başına karşılaşmasının yanı sıra 966 bin dönümlük alanında bitkisel üretim yapılmaktadır.

Ceylanpınar Çiftliğinde buğday, arpa, kırmızı mercimek, mısır, bezelye, fiğ, yonca tohumları üretimi yapılırken 2021 yılında 60 Bin dekarlık alanda yağlık ayçiçek ekimi yapıldı.

Çiftlik yöneticileri tarafından yapılan açıklamaya göre 2021 yılında 60 Bin dekarlık olan yağlık alanın 2022 yılında bu alanı Bin hektar artırarak 70 Bin hektara çıkartmaktır. 

AYÇİÇEĞİ YAĞI FABRİKASI PLANLIYOR 

Ceylanpınar çiftliğinde bu yıl ekimi planlanan 70 Bin hektarlık alanda ve dönümünde 300 kilogram elde edilecek yağlık ayçiçeğinin yağa dönüştürmek ve maliyet giderini düşürmek için çiftliğin sınırları içinde bir ayçiçeği yağı fabrikası kurulması planlanıyor.

Planlanan bu çalışmalar ile ilgili bir açıklama yapan TİGEM İşletme Müdürü Bülent Öztürk, “ Buğday hasadında sonra Bitkisel üretimde ikinci ürün olarak dane mısır ekiyoruz. 2021 yılında 116 bin ton dane mısır üretimimiz oldu. Yağlık ayçiçeği ekiyoruz. 2021'de 60 bin dekar yağlık Ayçiçeği ekimi yaptık. Bu yıl 70 bin dekar yağlık ayçiçeği ekeceğiz.

ELLİ BİN DEKARDA PAMUK TOHUMCULUĞU YAPILIYOR

Son yıllarda şu andaki mevcut araziyi tohumculuk yapan firmalara kiraya veriyoruz. Bu yıl 50 bin dekara yakın araziyi kiraya verdik. Firmalar tarafından kiralanan arazilerde pamuk tohumculuğu yapılıyor" dedi. Yapılan bu çalışmalar sonucunda Ceylanpınar Çiftliğinde edilmemiş ve Kuru bir alan kalmayacak denildi.



27 Mart 2022 Pazar 13:20

http://www.urfa63haber.com/haber/o-ilceye-aycicek-yagi-fabrikasi-kuruluyor-15061.html