HASTANESİNDE GERÇEĞİ ARATMAYAN YANGIN TATBİKATI

Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesinde meydana gelebilecek olan olası acil durumlara karşı KBRN ve yangın tatbikatı yapıldı.

HASTANESİNDE GERÇEĞİ ARATMAYAN YANGIN TATBİKATI

Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesinde Acil Durum ve Afet Planları (HAP) kapsamında 2021 yılı masa başı ve saha tatbikatı gerçekleştirildi. Tatbikata Harran Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Tahir Güllüoğlu ve Harran Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Dr. Öğretim Üyesi Ahmet Güzelçiçek ile Hastane yönetimi katıldı.
KBRN (Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik, Nükleer) ve yangın tatbikatında Şanlıurfa Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü (Acil ve Afetlerde Sağlık Hizmetleri), (UMKE,112), Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanlığı İtfaiye Daire Başkanlığı ve hastane ekipleri de hazır bulunarak gerçeğe yakın ve başarılı bir tatbikat gerçekleştirildi.


Yapılan KBRN ve yangın tatbikatı sonrası açıklama yapan Harran Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Güzelçiçek, “Hastanemiz C/Blok zemin katta bulunan toplantı salonunda AFAD, İtfaiye Daire Başkanlığı ve İl Sağlık Müdürlüğü’nün yetkili birimlerinin ortaklaşa katılımı ile bilgilendirme toplantısı yapıldıktan sonra tatbikat senaryosu doğrultusunda tatbikatlar icra edildi. Şanlıurfa bir sınır kenti ve her türlü olumsuzluğa karşı hazır olmamız gerekiyor. Biz başta KBRN tehditleri olmak üzere tüm tehditlere karşı hazır olduğumuzu ve pratikte bunu da ne kadar işlevsel olarak gerçekleştirebildiğimizi gördük” diye konuştu.
Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi İş Sağlığı ve Güvenliği Sorumlusu Doç.Dr.Mehmet Salih AYDIN, ise KBRN’nin ne olduğunu açıklarken tehlike durumunda yapılması gerekenler hakkında bilgi verdi.
Doç.Dr.Mehmet Salih AYDIN konuyla ilgili şunları söyledi:
’’KBRN (Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik, Nükleer) ajanlarının kasıtlı veya kasıtsız olarak doğaya yayılması ile birlikte insan hayatı üzerinde ciddi manada zararlara yol açmakta ve ayrıca uzun süre ciddi olumsuz etkileri ortaya çıkarmaktadır. İçeriğinde insan sağlığını etkileme potansiyeli yüksek olan nükleer radyoaktif maddeler olan materyaller enfeksiyon veya birçok hastalığa yol açabilecek biyolojik ajanlar, zehirlenmeye neden olabilecek zehirli kimyasallar doğal olarak oluşabilir veya yapay olarak üretilebilir.
Bu tehlikeli maddeler başta şiddetli hastalıklar olmak üzere insanlık üzerinde önemli olumsuz etkileri olabilir ve hatta ölüme yol açabilir. KBRN gibi tehlikeli maddelerden bazıları toplumun yararına kullanımı amaçlansa da canlılar açısından önemli riskler oluşturabilirler. Büyük endüstriyel tesislerde kullanılan ve depolanan kimyasallar ile nükleer enerji santralleri kullanımları toplumun faydasına olsa da oluşabilecek kazalar büyük bir felaketle sonuçlanabilir.
KBRN maddelerinin genellikle renginin, kokusunun ve tadının olmaması bu tehlikeli madde ajanlarının tespitinin özel ölçüm araç gereçlerle yapılmasını zorunlu kılmakta, personelin tespit ve müdahale aşamalarında bu maddelere maruz kalmamak için farklı koruma düzeylerine sahip şahsi koruyucu teçhizatı bulundurması gerekmektedir.”
Harran Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr.Mehmet Tahir Güllüoğlu; KBRN tehdit ve tehlikelerinin önlenmesi ve oluşabilecek zararların azaltılması konusunda modern afet yönetiminde olduğu gibi KBRN olaylarında da risk azaltma, hazırlık, müdahale ve iyileştirme aşamalarında etkin ve verimli bir şekilde yürütülmesi için çalışanlara KBRN eğitimlerinin verilmesi ve tam donanımlı yeterli sayıda olay müdahale ekiplerinin yetiştirilmesini amaçlamaktadır.


Harran Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr.Mehmet Tahir Güllüoğlu , Hastane çalışanlarına yönelik yapılan tatbikat için ayrıca tatbikata katılan Şanlıurfa Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü (Acil ve Afetlerde Sağlık Hizmetleri), (UMKE,112), Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanlığı İtfaiye Daire Başkanlığı ve hastane ekiplerine teşekkür etti.



8 Temmuz 2021 Per�embe 16:37

http://www.urfa63haber.com/haber/hastanesinde-gercegi-aratmayan-yangin-tatbikati-14064.html