GAP’TA TOPLULAŞTIRMA HIZLA SÜRÜYOR

Şanlıurfa GAP 4.5.6.7.8.9 ve 10. Kısım Arazi Toplulaştırma ve Tarla İçi Geliştirme Hizmetleri Projelerinde çalışmaların aralıksız devam ediyor.

GAP’TA TOPLULAŞTIRMA HIZLA SÜRÜYOR

DSİ Genel Müdürlüğü Ülkenin 2023 hedeflerine paralel olarak öncelikle ekonomik olarak sulanabilen 8,5 milyon hektar alanda modern sulama projeleriyle birlikte ve eş zamanlı olarak arazi toplulaştırma projelerini de hayata geçirerek, kırsal kalkınma hedeflerinin gerçekleşmesine katkı sağlamayı hedeflemektedir.

Yaklaşık 28 milyon hektar tarım alanının bulunduğu ülkemizde verimliliği artırıcı tedbirlerin başında arazi toplulaştırması ve sulamasının geldiğini belirten DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız, ‘Arazi toplulaştırma çalışmalarının amacı:Tarım işletmelerinin sahip oldukları küçük, parçalı ve dağınık arazileri modern tarım işletmeciliğine göre yeniden düzenleyerek, daha az zaman, iş gücü ve sermaye kullanımı sağlamak, üretim faktörlerinden en iyi biçimde yararlanarak tarımsal üretimi ve tarım işletmelerinin verimliliğini artırmak ve kırsal kesimdeki nüfusun hayat standartlarını yükseltmektir. ’dedi. 

Toplulaştırma Büyük Parsel Elde Etmek Değildir 

Arazi toplulaştırması sadece tarım parsellerinin birleştirilerek daha büyük parseller elde etmek olmadığının altını çizen Yıldız, ‘Arazi toplulaştırması ile birlikte diğer altyapı hizmetlerinin de ( sulama, tarla içi geliştirme işlemleri vb. ) birlikte düşünülmesi gerekmektedir.

Bu kapsamda Güneydoğu Anadolu Projesinin (GAP) temel hedefleri doğrultusunda çalıştıklarının altını çizen DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız,’ Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin sahip olduğu kaynakları değerlendirerek, yöre halkının gelir düzeyini ve yaşam kalitesini yükseltmek, bölgeler arasındaki gelişmişlik farkını gidermek, kırsal alandaki verimliliği ve istihdam olanaklarını artırarak ulusal düzeyde ekonomik gelişme ve sosyal istikrar hedeflerine katkıda bulunmaktır. Söz konusu hedeflere ulaşmanın en önemli bileşenlerinden biride Arazi Toplulaştırması ile Sulama Projelerinin entegre olarak planlanması olduğunu söyledi

Genel Müdür Yıldız, ’Bu kapsam Şanlıurfa GAP 4.5.6.7.8.9 ve 10. Kısım Arazi Toplulaştırma ve Tarla İçi Geliştirme Hizmetleri Projelerinde çalışmaların aralıksız devam ettiğinin altını çizerek, toplam 79 kırsal mahallede 1 milyon 550 bin 240 dekar alanda Arazi Toplulaştırma çalışmaları devam etmektedir. Söz konusu projeler kapsamında 1 milyon 206 bin 420 m3 taş toplama işlemi yapılarak bu alanlar tarıma kazandırılmış olup, bu projeler kapsamında 146 bin 225 km’de tarla içi ve blok yolları yapılmıştır. ‘dedi.



7 Aral�k 2020 Pazartesi 12:36

http://www.urfa63haber.com/haber/gapta-toplulastirma-hizla-suruyor-12983.html