CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN MÜJDEYİ AÇIKLADI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fatih Sondaj Gemisi tarafından Türkiye tarihinin en büyük doğalgaz keşfinin Karadeniz'de yapıldığını bölgede 320 milyar metreküp doğalgaz bulunduğunu açıkladı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN MÜJDEYİ AÇIKLADI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kamuoyun büyük merakla beklediği açıklamayı yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan Müjdeyi açıklarken Şu açıklamalarda bulundu. “ Dünyada son bir asırdır yaşanan hiçbir karmaşa kaos Savaş çatışma çekişme yoktur ki gerisinde öyle veya böyle enerji hesabı petrol ve doğalgaz sahalarının kontrolü ve güvenliği için yeri geldiğinde milyonlarca insanın canını hiçe sayıldığı vahşi bir düzen kurulmuştur.

Eğer bir damla petrolü oluk oluk akan insan kanından daha değerli gören bu gayri insani küresel düzen hala hükümranlığını sürdürmektedir. Suriye'deki son yıllarda yaşananları düşün biz mazlumların ve mağdurların bulundukları yerlere giderken birileri her şeyi bir kenara bırakıp doğrudan petrol üretim tesislerine yönelmiştir.

Aynı durumda bir yolda karşılaştık biz Libyalı kardeşlerimizin çağrısıyla onları darbecilerden kurtarmanın mücadelesini verirken birileri yine petrol çağlarının dibinde bilgi vermiştir Doğu Ak denizde oynanan onca oyunun gerisinde de enerji kaynaklarının paylaşımı kavgası vardır.

Hamdolsun biz önceliğimizi asla değiştirmedik hep önce insan dedik önce dostluk kardeşlik dedik hem önce mazlumlar ve mağdurlar dedik önce hak hukuk adalet dedik insanlık bizde petrol onlarda kalmış olabilir işte Rabbim bize bambaşka bir yerde hem de görülmedik zenginlikte bir kapı açtı yarın benzer kapılar başka yerlerde de önümüze açılacaktır.

Çünkü artık bu alanda en üst lige çıkmış bir Türkiye var bugünlere elbette kolay gelmedik ülkemizde çok uzun yıllar boyunca petrol ve doğalgaz arama çalışmaları genellikle kiralama usulü ile yapıldı hele derindeniz sondajlarında tamamen dışa bağımlılık yüzlerce milyon dolarlık arama faaliyetleri sonunda elimize 3, 5 sayfalık bir rapor dışında hiçbir şey geçmedi.

Kimsenin günahını alıyoruz belki de gerçekten aradılar ama bulamadılar ama sonuçta biz artık bu şekilde yürü yemeyeceğim izi gördük bu tür çalışmaların öyle kiralama veya benzeri yöntemlerle değil doğrudan milli kuruluşlarımız aracılığıyla yürütülmesini kararlaştırdı Ülkemizin milli enerji ve maden politikasını 2017 senesinde Yeni baştan belirledik o dönemde enerji ve tabii kaynaklar bakanımız olan Berat Albayrak ile ardından gelen Fatih dönmez kardeşimiz ekipleri ile birlikte bu politikayı titizlikle ve kararlılıkla uyguladılar bu çerçeveli derindeniz sondajlarını bizzat yapmanın arayışlarına girdik ardı ardına 3 sondaj gemisini ülkemiz derindeniz arama filosuna kattı bugünkü sevinci bize yaşatan Fatih'in yanında Yavuz ve Kanuni sondaj gemilerimiz de bu alanda dünyanın en önde gelen ülkeleri arasına dahil olur ayrıca Barbaros Hayrettin paşa ve oruç reis sismik araştırma gemilerimiz de bu filo'yu güçlendirdik ülkemize ait olan 3 sondaj ve 2 sismik araştırma gemimiz tamamen kendi ekipmanlarımız ve kendi personelimiz ile çalışmalarını yürütüyor.

Dünya fiyatlarının Bir hayli altında maliyetle ülkemize kazandırdığımız gemilerimiz de yaptığımız sondajların birim maliyeti de oldukça düşüktür sondaj paylaşmak istiyorum Türkiye tarihinin en büyük doğalgaz keşfini Yapmıştır. Yapılan sondajında hamdolsun 320 milyar metreküp doğalgaz rezervi keşfetmiş durumda.

Kendisini İstanbul'un fethinin döneminde Karadeniz'de uğurladığımız Fatih sondaj gemimiz ismine layık bir başarıyla hepimizi gururlandırdı.

Daha önce Tuna diye adlandırılan O alanı Sakarya gaz sahası olarak isimlendirdiğimiz bu alanda gereken Tüm test analiz ve mühendislik çalışmaları tamamlandı kuyudan elde edilen veriler aynı bölgede yeni doğalgaz keşiflerinin kuvvetle muhtemel olduğuna işaret ediyor yani bu ilk kuyuda bulunan rezerv çok da zengin bir kaynağın sadece bir parçasıdır.

İnşallah devamı da en kısa sürede gelecek Rabbimize bize ve milletimize bu günleri gösterdiği için hamd ediyoruz yıllarca enerjide dışa bağımlılığının maddi ve manevi sıkıntılarını çekmiş bir ülke olarak artık geleceğimize daha güvenle bakacağım operasyon tamamen milli imkanlarla gerçekleştirdik şimdi hemen tespit duyuları açmaya başlayacak ardından üretim konseptini belirleyin inşaat ve yapım işlerine geçeceğiz doğalgazın yüzüne çıkartılması ve sistemi aktarılması işlemleri ile birlikte bu kaynaktan fiilen istifade etmeye başlayacağız şimdi hedefi veriyorum hedefimiz 2023 yılında Karadeniz Gazını milletimizin kullanımına sunmaktır.” Dedi.



21 A�ustos 2020 Cuma 15:23

http://www.urfa63haber.com/haber/cumhurbaskani-erdogan-mujdeyi-acikladi-12432.html