DÜNYADA BİR İLK ŞANLIURFA İSOTUNDAN YAPTILAR

Harran Üniversitesi Şair Nabi Yerleşkesinde oluşturulan organik meyve işleme tesisinde bir ilke imza atılarak Şanlıurfa İsotundan Yaptılar

DÜNYADA BİR İLK ŞANLIURFA İSOTUNDAN YAPTILAR

Şanlıurfa'da yemek ve kebapların vazgeçilmez lezzetlerinden isotun çekirdeğinden sabun üretildi. Şanlıurfa Teknokent Ar-Ge merkezinde yapılan araştırmalarda, isot çekirdek yağının, sinirler üzerinde etkin olan kapsaisin bileşeni içerdiği belirlendi. Harran Üniversitesi Şair Nabi Yerleşkesinde oluşturulan organik meyve işleme tesisinde, bölgenin önemli ürünü Şanlıurfa isot çekirdeği işlenerek, yağı sabun yapımında kullanılmaya başlandı.

Harran Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Vardin ile 5 yüksek lisans öğrencisi, Teknokent Ar-Ge merkezinde yaptıkları araştırmalarda, isot çekirdek yağının, sinirler üzerinde etkin olan kapsaisin bileşeni içerdiğini belirledi. Şanlıurfa isot çekirdeğini işleyen Vardin ve öğrencileri, bundan elde ettikleri yağı sabun yapımında kullanmaya başladı. "HarraNatura" ismiyle üretilen isotlu sabunlar satışa sunuldu.

Prof. Dr. Hasan Vardin, yaptığı açıklamada, Gıda Mühendisliği Bölümü olarak bir süre önce GAP bölgesinde yetişen organik ürünlerin değerlendirilmesiyle ilgili çalışma başlattıklarını söyledi.

Bölgenin organik meyve bakımından çok zengin olduğunu belirten Vardin, şöyle devam etti:

"Merkezimizde nar çekirdeği, çörek otu ve Şanlıurfa isotunun çekirdeğini değerlendirmek için çalışma başlattık. Bu aylarda isot toplanmaya başlanır. İsot üretiminde, kurutma öncesinde yapılan ayıklama işlemi sırasında isot tohumları atık madde olarak açığa çıkmaktadır. Biz o tohumları belirli işlemlerden geçirdikten sonra kurutuyoruz, ardından soğuk presle isot çekirdeği yağı elde ediyoruz. Elde edilen bu isot yağı, ilaç, kozmetik ve gıda sektöründe birçok farklı şekilde kullanılabiliyor. Biz de bu elde ettiğimiz yağı kullanarak belirli işlemlerden sonra doğal isotlu sabun üretimini gerçekleştirdik."

İsot Çekirdeği Yağının Kullanım Alanı Çok Geniş

İsotlu sabunu piyasada yeni tanıtmaya başladıklarını ifade eden Vardin, "Vatandaşlarımız ürünü tanıdıkça ilgileri artıyor. Gelen talep üzerine yurt içi ve yurt dışı pazarlara açılmayı planlıyoruz. Çöpe atılan çekirdekleri değerlendiriyoruz. İsot çekirdeği yağının birçok alanda kullanımı mümkün. İsotun beyaz tohumunun kurutulmasıyla elde edilen yağ, mutfakta sos olarak kullanılabilir" dedi.



23 Eyl�l 2019 Pazartesi 10:32

http://www.urfa63haber.com/haber/dunyada-bir-ilk-sanliurfa-isotundan-yaptilar-11601.html