KELAYNAK KUŞLARI BU YILDA ÖZGÜRLÜĞE KANAT ÇIRPTI.

Dünyada soyu tehlike altında olan ve Şanlıurfa’nın Birecik İlçesinde Koruma altında olan Kelaynak Kuşları doğaya bırakıldı.

KELAYNAK KUŞLARI BU YILDA ÖZGÜRLÜĞE KANAT ÇIRPTI.

Dünyada soyu tehlike altında bulunan Kelaynak Kuşları Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Şanlıurfa 3. Bölge Müdürlüğüne bağlı Birecik Kelaynak Üretme istasyonunda koruma altında bulunan kuşlar her yıl üreme amaçlı olarak Şubat – Mart aylarında doğaya Salı veriliyor.

Her yıl yaz aylarından Afrika’dan ve Fas’tan üreme amaçlı olarak Şanlıurfa İlinin Birecik İlçesine gelen Kelaynak kuşlarını neslini koruma altına almak için Doğa Koruma ve Milli Parklar 3. Bölge Müdürlüğüne Bağlı Birecik Kelaynak Üretme istasyonu 1977 Yılında kuruldu. Bolluk ve Bereketin sembolü, baharın müjdecisi olan Kelaynak kuşlarının neslini sürdürmek için Kurulan Bu İstasyona 1977 yılında 2 Adet ergin ve 9 Adet yavru doğadan yakalanarak Kurulan Üretme istasyonunda koruma altına alındılar.

Dünyada tahminen Bin ile Bin 500 adet olarak tahmin edilen Kelaynak Kuşlarından yaklaşık olarak 262 Adeti Birecik Kelaynak Üretme İstasyonunda koruma altına alınmıştır.

Koruma altına alınan Kelaynak Kuşları her yıl üreme amaçlı olarak Şubat ve Mart aylarında doğaya Salı veriliyor Bu yılda aynı gelenek devam ederek Birecik Kelaynak Üretme istasyonunda düzenlenen törene Şanlıurfa Vali Yardımcısı selam ışık, Birecik Kaymakamı Fatih Çelikkaya, Doğa Koruma ve Milli Parklar 3. Bölge Müdürü İsrafil Erdoğan, tören ile Bolluk ve bereketin sembolü, baharın müjdecisi, ilçe için büyük bir öneme sahip olan kelaynak kuşlarını, Koruma altında bulundukları kafesin kapısı açılarak doğaya Salı verildi.

Salı verme töreninde bir açıklama yapan Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdürü İsrafil Erdoğan “Göçmen karakteri gösteren bu kuşlarımızı risk olduğundan dolayı göçe gönderemiyoruz. Doğal ortamlarında serbestçe uçan ve beslenen Kelaynak Kuşları, Kelaynak Üretme İstasyonu içindeki kayalık ve ahşap yuvalarda üredikten sonra Haziran ayı içerisinde yeniden kafeslerine alıyoruz. Sayıları istediğimiz seviyeye geldiğinde tekrar göç etmelerini izin vereceğiz ”dedi. Törene katılan konuklar henüz resmi açılışı yapılmayan Kelaynak Üretme istasyonunda bulunan Teşhir salonunu gezerek burada bulunan maketler ile fotoğraf çektiler.



19 �ubat 2019 Sal� 12:02

http://www.urfa63haber.com/haber/kelaynak-kuslari-bu-yilda-ozgurluge-kanat-cirpti-10777.html