Yüzölçümü olarak Dünya'da 67 Ülkeden büyük olan ve Türkiye’nin en büyük tarým ve hayvancýlýk üretim merkezi olan Ceylanpýnar TÝGEM çiftliði Türkiye'nin hububat ambarý olmasýnýn yaný sýra Türkiye'nin yýlýk tohum üretiminin yüzde 20'sýný tek baþýna karþýlama kapasitesi nedeniyle ülkenin tohum üretim üssü olarak stratejik bir iþlev görüyor.
Ceylanpýnar Çiftliði 1.6 milyon dönümlük alana sahip tarým alanýnda yýllýk olarak Türkiye’nin tohum üretiminin yüzde 20’sini tek baþýna karþýlaþmasýnýn yaný sýra 966 bin dönümlük alanýnda bitkisel üretim yapýlmaktadýr.
Ceylanpýnar Çiftliðinde buðday, arpa, kýrmýzý mercimek, mýsýr, bezelye, fið, yonca tohumlarý üretimi yapýlýrken 2021 yýlýnda 60 Bin dekarlýk alanda yaðlýk ayçiçek ekimi yapýldý.
Çiftlik yöneticileri tarafýndan yapýlan açýklamaya göre 2021 yýlýnda 60 Bin dekarlýk olan yaðlýk alanýn 2022 yýlýnda bu alaný Bin hektar artýrarak 70 Bin hektara çýkartmaktýr.
AYÇÝÇEÐÝ YAÐI FABRÝKASI PLANLIYOR
Ceylanpýnar çiftliðinde bu yýl ekimi planlanan 70 Bin hektarlýk alanda ve dönümünde 300 kilogram elde edilecek yaðlýk ayçiçeðinin yaða dönüþtürmek ve maliyet giderini düþürmek için çiftliðin sýnýrlarý içinde bir ayçiçeði yaðý fabrikasý kurulmasý planlanýyor.
Planlanan bu çalýþmalar ile ilgili bir açýklama yapan TÝGEM Ýþletme Müdürü Bülent Öztürk, “ Buðday hasadýnda sonra Bitkisel üretimde ikinci ürün olarak dane mýsýr ekiyoruz. 2021 yýlýnda 116 bin ton dane mýsýr üretimimiz oldu. Yaðlýk ayçiçeði ekiyoruz. 2021'de 60 bin dekar yaðlýk Ayçiçeði ekimi yaptýk. Bu yýl 70 bin dekar yaðlýk ayçiçeði ekeceðiz.
ELLÝ BÝN DEKARDA PAMUK TOHUMCULUÐU YAPILIYOR
Son yýllarda þu andaki mevcut araziyi tohumculuk yapan firmalara kiraya veriyoruz. Bu yýl 50 bin dekara yakýn araziyi kiraya verdik. Firmalar tarafýndan kiralanan arazilerde pamuk tohumculuðu yapýlýyor" dedi. Yapýlan bu çalýþmalar sonucunda Ceylanpýnar Çiftliðinde edilmemiþ ve Kuru bir alan kalmayacak denildi.
Henüz kimse yorum yapmamýþ, ilk yorum yapan siz olun.