HDP Merkez yürütme kurulunda yapýlan açýklamada "Ermeni Soykýrýmý utancýyla yüzleþin! Merkez Yürütme Kurulumuzun açýklamasý: 24 Nisan 1915 günü, Ýttihat ve Terakki Cemiyeti'nin örgütü Teþkilat-ý Mahsusa tarafýndan 250 Ermeni aydýn ve siyasetçi evlerinden alýnarak zorla sürgüne gönderildi ve katledildi. Bu tarih, Ermeni Soykýrýmý’nýn baþladýðý gün oldu.
Ermeni halký, binyýllardýr yaþadýðý anayurdundan sürülerek, büyük oranda katledildi. Anadolu Hristiyansýzlaþtýrýldý. Soykýrým neticesinde mülkiyet ve kültürel varlýk kamu iradesiyle el deðiþtirdi. Türkiye Ermeni Soykýrýmý ile 106 yýldýr yüzleþmedi. Yüzleþilmeyen suç tekrarladý, yüzleþilmeyen suç, bugünlere taþýndý.
Büyük suç cezasýz kaldý, ayrýmcýlýk ve nefret suçlarý sýradanlaþtý. Ermeni Soykýrýmý her þeyden önce; insani, hukuki ve toplumsal bir mesele olarak bugün adil bir þekilde yüzleþilmesi ve kabul edilmesi gereken bir meseledir.
Bu mesele hem iç siyasi hesaplaþmalara hem de dýþ siyasetteki politik muhasebe ve konumlanmalara kurban edilecek bir mesele deðildir. Bu tarihsel, toplumsal ve insani meselenin, devletlerarasý siyasette Türkiye ile yaþanan iliþkilerin ve politik konjonktürün bir sonucu olarak gündeme getirilmesi kabul edilemez.
Ermeni Soykýrýmý bu topraklarda yaþandý ve adaleti bu topraklarda saðlanmalýdýr. Ermeni soykýrýmý, yüzyýlýn baþýnda devlet içindeki karanlýk odaklarýn ve katliamcý çizginin halklara reva gördüðü bir siyasetin sembolü haline gelmiþtir.
Rum, Süryani, Keldani, Kürt, Alevi ve Êzidî halklarýna reva görülen ve bugün de sürdürülen katliamcý siyasetin þifrelerini ve soykýrým mekanizmasýnýn mahiyetini göstermesi açýsýndan oldukça önemlidir. Bu katliam ve kýyým mekanizmasýyla yüzleþmek, Türkiye’nin aydýnlýk geleceðinin, bir arada ortak yaþamýn olmazsa olmazýdýr.
106’ncý yýldönümünde bu topraklarýn kadim halký olan Ermenilere karþý gerçekleþtirilen soykýrýmý, yaþanmýþ olan büyük felaketi ve insanlýk trajedisini yüreðimizde hissediyor, katledilenleri saygý ve rahmetle anýyoruz.
Henüz kimse yorum yapmamýþ, ilk yorum yapan siz olun.