Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn açýklamalarýndan satýr baþlarý þöyle; "Kabine toplantýmýzda koronavirüs olmak üzere dýþ güvenlik ve dýþ politika deðerlendirmemizi yaptýk. Aldýðýmýz etkili ve yerinde tedbirler sayesinde pek çok ülkeden olumlu yönde ayrýþtýk.
Salgýnýn baþýndan beri vatandaþlarýmýza ücretsiz test hizmeti sunduk. Aþý hizmetlerini de ücretsiz olarak veriyoruz. Buradan vatandaþlarýmýza aþý randevularýný bir an önce alarak bu musibetten korunmalarýný diliyorum. Aþý konusunda yürütülen olumsuz kampanyalarýn hiçbirinin ilmi ve akli temellere dayanmadýðýnýn altýný çizmek istiyorum.
Toplumsal baðýþýklýk elde edilene saðlýk tedbirlerine devam etmeliyiz. 150 milyar lirayý doðrudan destekler aþmýþ bulunmaktadýr. Kullandýrýlan ve tüm ertelenen krediler ile 524 milyar liralýk bir kaynaðý harekete geçirdik. Ýhtiyaç sahibi, çalýþan, üretici, yatýrýmcýya kadar kimseyi yalnýz býrakmadýk.
Hem alým yaptýðýmýz ürünlerin kapsamýný geniþlettik, çiftçimizin yüzünü güldürecek fiyatlarý açýkladýk. Tarýmda yaþanan kuraklýk nedeniyle ortaya çýkacak muhtemel sýkýntýlara karþý tedbirlerimizi aldýk, alýyoruz. Hayvancýlýk sektörünün kaba yem ihtiyacýný karþýlamak amacýyla yem bitkileri desteklerimiz devam ediyor.
Bu destekler sayesinde yem bitkileri ekim alaný 2,5 milyon hektara yükseldi. Hububat et, süt, yem fiyatlarýný aþýrý þekilde yükseltmeye çalýþanlara izin vermeyeceðiz. Ankara için çok önemli olan arýtma ve atýk su toplama kolektörleri ile Kýrýkkale sulamasý ve Çankýrý Dereçatý Barajý'ný hizmete açtýk.
Sahip olduðumuz bütüncül yaklaþým sayesinde dünya ve AB ülkeleri küçülürken biz 2020 yýlýný büyüme ile kapattýk. 2020'ye oldukça iyi baþladýk. Ýlk çeyrekte yüzde 7'lik büyüme performansý yakaladýk. Büyümede dýþ talep ile iç talep arasýnda arzuladýðýmýz dengeleme baþlamýþtýr.
Ýkinci çeyreðe iliþkin öncü göstergeler yýllýk yüzde 20 büyümeye iþaret ediyor. Ýhracatta her gün yeni bir rekora imza atarak ilerliyoruz. Aldýðýmýz tedbirler ve ekonomik faaliyetlerdeki canlanma sayesinde 2 milyon 880 bin istihdam artýþý saðladýk.
Bu rakam elbette yeterli deðildir. Ýç gücü piyasalarýný canlandýrmak en temel önceliði saðlamaktýr. Emeklilerimizin Temmuz ayý emekli aylýklarý ile emekli ikramiyelerini Kurban Bayramý öncesinde ödeyeceðiz.
Toplamda 38 milyar liralýk bir ödeme gerçekleþtireceðiz. Türkiye ekonomisinin en saðlam alanlarýndan bir tanesi de kamu maliyesidir. Son derece güçlü bir bütçe performansý gösterdik. Vergi politikalarýnda gelir ihtiyacý ile vergi yükü arasýndaki hassas dengeyi korumak için büyük özen gösteriyoruz.
Ekonomi reform programýmýz kapsamýnda basit usulde vergilendirilen esnafýmýzýn tüm kazançlarýný vergi dýþý býrakýyoruz. Ýstihdamýn desteklenmesi, iþ gücü maliyetlerin azaltýlmasý amacýyla çok önemli düzenlemeleri hayata geçirdik.
Her bir iþçi için iþe alýnan asgari ücretteki vergileri 12 ay boyunca karþýlýyoruz. Döviz kurunda yaþanan dalgalanmalarýn vatandaþa yansýmasýný en aza inmesi için gerekli önlemleri aldýk. Bugün mazotta 2 lira, benzinde 2,5 lira ÖTV almamýz gerekirken mazotta 73, benzinde 83 kuruþ ÖTV alýyoruz.
Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi almak suretiyle gelir vergisine yeni bir dilim ekledik. A'dan Z'ye her kesime yaptýðýmýz düzenlemeleri burada saymakla bitiremeyiz. Yunanistan, Macaristan, Portekiz, Estonya, Þili gibi ülkelerde dolaylý vergi oranlarý çok daha yüksektir.
Ülkemizde uygulanan vergi oranlarý ile OECD ülkelerinde vergi oranlarýna bakýldýðýnda bunun da yalan olduðu görülecektir. Gelir Vergisine iliþkin en yüksek vergi oranýný yüzde 40'a indirdik. Kurumlar Vergisini bu yýl yüzde 25, gelecek yýl yüzde 23 olarak uygulayacaðýz. 2023'te de yüzde 20 seviyesine indiriyoruz.
OECD ülkeleri arasýnda KDV oraný en düþük ülkelerden biriyiz. Ortalama KDV oranýmýz yüzde 14'e geriliyor. Vergi geliri üretemediðimizi söylüyorum. Kamu gelirlerinin yaklaþýk yüzde 84'ü vergi gelirlerinden toplanýyor. Bütçe harcamamýzýn yüzde 72'sini vergi gelirlerinden karþýlýyoruz.
Vergi gelirlerimizi sürekli arttýrýyoruz. Kayýt dýþýlýðýnýn azaltýlmasý, vergi ile hizmetlerimiz için çok önemli reformlarý hayata geçirdik. 81 ilde 1050 vergi dairesinde hizmet sunulan iþlemlerin neredeyse tamamý elektronik ortamlarda yapýlýyor. Yýlda 150 milyon beyanname elektronik ortamda iþlem görüyor.
Bakanlýklar, bankalar ve SGK gibi, sayýsý 100'ü aþan farklý kaynaktan bilgi alan Gelir Ýdaremiz bu bilgileri güncelleyerek vergi iþlemi sisteminde kullanýyor.
Önümüzdeki en önemli sorunlardan biri yüksek enflasyondur. Yüksek enflasyonla mücadele takým oyununu gerektiriyor. Merkez Bankamýz bu sorunu çözmekte kararlý bir yaklaþýma sahiptir. Enflasyona yol açan yapýsal sorunlarýn çözümüne güçlü bir þekilde odaklanmamýz gerekiyor.
Fiyat Ýstikrarý Komitesi'ni hayata geçirdik. Bir anda ortaya çýkabilen arz sýkýntýlarýna hýzlý bir þekilde müdahale edilmesi þarttýr. Enflasyon ataletini ortadan kaldýrmak için Fiyat Ýstikrarý Komitesi'ni hayat a geçirdik.
Bu komite vasýtasýyla yapýsal sorunlara hýzlý, etkin, sonuç odaklý çözümler geliþtirmeyi planlýyoruz. Reel sektörümüzde döviz açýk pozisyonunu azaltýyor."
Tüketimi teþvik eden, cari açýðý arttýran finansman faaliyetlerinin azaltýlmasý gerekiyor. Bu kapsamda gereken önlemleri aldýk, almaya devam ediyoruz.
Þirketlerimizin bilançolarýný öz kaynak finansmaný ile güçlendirilmesine önem veriyoruz. Bu yýlýn ilk 6 ayýnda 23 þirket halka arz oldu. Halkýmýzýn bu þirketlerimize sahip çýkacaðýna inanýyoruz. Türk Lirasý cinsi varlýklarýn cazibesini artýracak uygulamalar geliþtiriyoruz.
Kamuoyuyla 12 Mart'ta paylaþtýðýmýz ekonomi reform programýný tüm paydaþlarýnýn sýký bir iþbirliði ile çalýþmasýyla hayata geçiriyoruz. Haziran ayý sonuna kadar tamamlanma süresi koyduðumuz 35 eylem baþlýðýndan 31'i bitmiþ durumdadýr. Ýlk yarý yýl için öngördüðümüz eylemleri baþarýyla tamamladýk.
Kamuda taþýt alýmý, kiralanmasý, temsil ve aðýrlama gibi harcama alanlarýna katý sýnýrlama getiren tasarruf genelgemizi yayýnladýk. Kredi garanti fonu teminatýyla 5. ve 6. bölgelerde imalata dayalý, ihracatý önceleyen yatýrýmlara uzun vadeli kredi desteðini mümkün kýldýk. Yeþil üretim için teknolojilerin geliþtirilmesi amacýyla ARGE çalýþmalarýný destekliyoruz. Nüfusumuzun yüzde 25'ini oluþturan 18 yaþ altýndaki çocuklarýmýzýn BES'e girmesinin önündeki engellerini kaldýrdýk. Ülkemizin ve milletimizin bekasýný tehdit eden güvenlik sorunlarýyla mücadelemizi kesintisiz sürdürüyoruz.
Terör örgütlerine karþý tarihimizin en büyük mücadelesini veriyoruz. 28 yýl önce bugün Baþbaðlar'da teröristler tarafýndan alçakça katledilen kardeþlerimizi rahmetle yad ediyoruz. MSB, Ýçiþleri ve MÝT'le bu mücadeleyi azim ve kararlýlýkla sürdürüyoruz.
Yurt içinde polisimiz, jandarmamýz, askerlerimiz, güvenlik korucularýmýz, istihbaratýmýzla terör örgütlerini her geçen gün biraz daha geriletiyoruz.
PKK'nýn üst kadrosu tarihinde ilk kez Kuzey Irak'ta hareket edemez, toplanamaz ve örgütü yönetemez hale gelmiþtir. Son 6 ayda PKK'nýn en üst kademesindeki isimler ayný akýbete düçar olmuþtur. Örgütün Mahmur Kampý sorumlusu, Mahmur Kampý sorumlusu ayný akýbeti paylaþmýþlardýr.
Milli Ýstihbarat Teþkilatýmýz DEAÞ'la mücadelede çok sayýda örgüt sorumlusunun yakalanmasýný saðlamýþtýr. Pek çok ihanetin sorumlusu olan FETÖ'yü kökünden kazýma çalýþmalarýna devam ediyoruz. Yurt içinde saklanan kripto FETÖ'cüleri kamudan ve toplum bünyesinden temizledik.
Tüm mahrem yapýlanmalarýný ve arþivlerini tek tek ortaya çýkardýk. Yurt dýþýndaki faaliyetlerinin akamete uðratýlmasý için yoðun faaliyet içerisindeyiz.
Yurt dýþýndaki örgüt mensuplarýna yönelik çalýþmalar kapsamýnda pek çok ülkeden 100'ün üzerinde kiþinin Türkiye'ye getirildiðini söyleyebiliriz."
Henüz kimse yorum yapmamýþ, ilk yorum yapan siz olun.