OYUNLARI OYNAMAK “MEKRUHTUR”, “YARATICI” VE “SÝHÝR” GÝBÝ KAVRAMLAR OLDUÐU ÝÇÝN DE MÜSLÜMANLARA “CAÝZ DEÐÝLDÝR”
Ýsmailaða Cemaati’nin sosyal medya hesabýnda yayýnladýðý ve vatandaþ sorularýna yanýt verdiði videoda, bilgisayar oyunlarýný “mekruh” (haram gibi kesin ve baðlayýcý olmamakla birlikte yapýlmamasý istenen þey) olarak nitelendi.
Bu oyunlarýn içerisinde “yaratýcý”, “ilah” gibi kavramlar kullanýldýðý için Müslümanlarýn bunlarý oynamasý için “caiz deðildir” denildi.
Ýsmailaða Cemaati’nin sosyal medya hesabýnda yayýnlanan videoda, bu durumlara þu þekilde açýklama getirildi:
OYUNLARI OYNAMAK “MEKRUHTUR”, “YARATICI” VE “SÝHÝR” GÝBÝ KAVRAMLAR OLDUÐU ÝÇÝN DE MÜSLÜMANLARA “CAÝZ DEÐÝLDÝR”
“Problemlerden bir tanesi de güncel fýkýh problemlerinden biri, internet oyunlarýný veya bilgisayar oyunlarýný belirli bir seviyeden sonra þifresini baþka birine verip, ondan para almak ve bunu satmak. Þimdi bu tür oyunlarda evvela Hanefi mezhebine göre gerek bilgisayar oyunlarý olsun gerek insan saðlýðýna faydasý olmayan yani sporlar olsun, bunlar boþ iþ olduðundan dolayý bu tür iþler Hanefi mezhebine göre mekruhtur. Þimdi Hanefi mezhebine göre mekruh olmasý, esasen bugün internet üzerinden oynanan ya da bilgisayar üzerinden oynanan oyunlara ne kadar ciddi sermayeler verdiði, ne kadar vakitler ayrýldýðýný gördüðümüz zaman Ebu Hanefi Hazretlerinin içtihadýnýn ne kadar yerinde ve isabetli olduðunu görmekteyiz. Mekruh olan fiilin baþka bir þahsa satýlýp ondan para alýnmasý da ayný þekilde mekruh olacaktýr. Bundan dolayý, elde edilen para Hanefi mezhebi açýsýndan mekruhtur.
Ýkinci olarak; vatandaþ bize þunu soruyor. Demin dedik ya sistem batýdan geldiði zaman veya herhangi bir þey batýdan geldiði zaman biz Müslüman olarak bir kere bakacaðýz. Vatandaþýn bize sorduðu sorularýn çoðunda þu var; ‘Ya hocam iþte ‘yaratýcý’, ‘sihir’, ‘ilah’ osu, busu þeklinde oyunun içerisinde Ýslami akideye ters birtakým þeyler var’. Þimdi biz Müslüman olarak, bizim istikadýmýza, akidemize aykýrý bu þekilde þeyler varken tutup bir Müslüman’ýn orada bir an durmasý da caiz olmayacaktýr.”
DÝYANET: “YARATICI SIFATI FARKLI ANLAMLARDA KULLANILABÝLÝR, OYUNLARI OYNAMAK PSÝKOLOJÝ BOZACAÐI ÝÇÝN CAÝZ DEÐÝLDÝR”
Diyanet Fetva Hattý ise Ýsmailaða Cemaati’nin bu yorumunu sorduðu Anka Haber Ajansý’na þu açýklamayý yaptý:
“Kur’an-ý Kerim’de Allah-ü Teala diyor ki Musa’ya, ‘Þu kuþu yarat’ diyor. Dolayýsýyla insanýn yaratmasýyla Allah’ýn yaratmasý farklý. Ýnsan da bir þeyler yaratabilir. Ýnsan, var olan þeylerden bir þey yaratabilir ama Allah, yoktan var edendir. Bu manada firavunun dediði gibi ‘Yoktan var edeceðim’ diye yaratýcý sýfatýný kendine alýp ilahlaþtýrma boyutuna geçerse o anlamda günah. Yoksa ben de mesela undan, iþte þekerde, yaðdan ortaya iþte bir kek ya da pasta yaratabiliyorum yani. Bu þekilde kullanýrsa caiz.
Sanal oyunlardaki herhangi bir, bu hangisi olursa olsun bunlara para yatýrmak, kazanç elde etmek amacýyla yapýlan hayali alým satým yapmak, buna ‘caiz deðil’ diyor. Oyunda ‘karakter satýþý caiz mi hocam? Ben bilmiyorum’ dedim. Hocamýz dedi ki ‘Biz bu oyunlara iki boyuttan bakýyoruz. Bunlarýn resmi düzenlemeleri yok. Oynayan kiþileri hep öldürme üzerine oynadýðý için, psikolojisini de bozacaðý için birincisi bu boyutu caiz deðil’ dedi. Ýkincisi; ‘Resmi düzenleme olmadýðý için iþte para, satýþ… Bunlar, sanal sistemde olduðu için de çok farklý boyutlara gideceði için caiz deðil deniliyor, genel olarak’ dedi."
(ANKA)
Henüz kimse yorum yapmamýþ, ilk yorum yapan siz olun.